Stanislav Boloňský: Bohatnout by měli lidé, ne stát

Je Stanislav Boloňský i vaším kandidátem?
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Programy jednotlivých stran, hnutí či koalic kandidující v nadcházejících parlamentních volbách jsou velmi podobné. Ať se podíváte nalevo či napravo, žádné obrovské rozdíly nenajdete. Samozřejmě nelze počítat vyloženě populistické subjekty. Sliby voličům jsou jistě krásné, ale jsou tyto vize také reálné? Nejen o tom s Mgr. Stanislavem Boloňským, kandidátem hnutí STAN ve Středočeském kraji.

Vidinu "lepších zítřků" má přirozeně ve svém "arzenálu" i hnutí STAN. I zde se tak nabízí logická otázka, jestli je to jen lákání potenciálních voličů na nesplnitelnou vějičku, nebo jde o konkrétní plány a hlavně cestu k jejich dosažení. "Myslím, že slibujeme jen to, co jde splnit, žádné vzdušné zámky," tvrdí pětka na kandidátce STANu ve Středočeském kraji a 1. místopředseda strany SNK Evropští demokraté.

Mgr. Stanislav Boloňský
- vystudoval SPŠ Grafickou v Praze a Filmovou a televizní fakultu AMU
- většinu produktivního života se zabýval pedagogickou prací jako středoškolský učitel i školní inspektor.
- zabývá se fotografií, publicistikou a regionální historií.
- od roku 1989 se angažuje ve veřejném životě, vykonával funkci radního, místostarosty a starosty města Roztoky. Je 1. místopředsedou politické strany SNK Evropští demokraté.

Stát se nám odcizil

Podle Boloňského však mají všechny tyto představy jednu zásadní slabinu. "Nepůjde je realizovat bez aktivní účasti občanů, bez toho, aby tyto záměry vzali za své. A v tom vidím i problém celé naší společnosti, která se přestává se svým státem identifikovat. To je velmi varující. Tak dlouho jsme usilovali o "malý stát", až se nám odcizil a stal se opět jakousi anonymní "byrokratickou vrchností". Jako by se naplňovala stará marxistická poučka, že stát je organizované násilí."

Místopředseda SNK Evropských demokratů tvrdí, že na tuto notu hrají i některé středové strany, když na volebních billboardech hlásají, že "Bohatnout mají lidé, nikoliv stát". Otázkou tedy je, jak mají lidé bohatnout v chudém státu? A může být chudý malý stát rovnocenným partnerem států bohatých? 

"Lhostejnost vůči svému státu se projevuje i v nízké volební účasti. Tím, že značné procento občanů nejde k volbám, má i legitimní vítěz voleb politicky omezený mandát, neboť vychází  jen ze zlomku veřejné podpory. Přitom stát nejsou nějací "oni", ale my, v dobrém i špatném slova smyslu my všichni; a od toho jsou volby, abychom jejich prostřednictvím svůj stát uspořádali," má jasno Boloňský.

"Na starostu či poslance nelze vystudovat, pro vrcholovou politickou funkci člověk musí uzrát formován získanými zkušenostmi, a to jak pozitivními, tak negativními. Obou mám za sebou více jak dost."

Bývalý místostarosta i starosta Roztok chce ve volbách zúročit svou 27letou zkušenost z komunální a regionální politiky. Líbí se mu, že hnutí STAN chce stát řídit stát jako obec, tedy věcně, racionálně a odpovědně, nikoliv ideologicky. Také proto vyzývá, aby lidé vzali letošní volby vážně. "Vezměme rozum do hrsti a nenechme si vzít šanci ovlivnit svůj další život, další osud národa a státu. Pojďme volit, je to přeci jen a jen na nás!"

Priority Mgr. Boloňského

  • Velmi mi záleží na tom, aby v ČR existovala skutečná rovnost občanů před zákonem. Aby se lidem neměřilo dvojím metrem a veřejní činitelé nesli osobní odpovědnost za svá rozhodnutí. Veřejnou funkci jsem vždy bral jako závazek a službu, nikoliv jako výsadu.
  • Na rozdíl od některých stran si myslím, že stát se nedá řídit autoritativně jako soukromá firma, ale jen na základě společenského dialogu. Mimochodem i soukromá firma občas zkrachuje!
  • ČR musí být pevnou a aktivní součástí EU a NATO, nesmí se chovat jako "černý pasažér".  Nemůžeme být jen příjemci miliard korun z evropského rozpočtu, musíme být schopni přijmout také společnou odpovědnost. Nelze experimentovat s různými představami o ČR jako mostu mezi Východem a Západem. Mnoho staletí jsme byli, jsme a budeme součástí Západu.