Nymburské miliony začínají být vidět. Smetanův dům se pomalu mění

Hlahol už rekonstrukci potřeboval jako sůl. Podívejte se do naší fotogalerie, jak se pokročilo uvnitř objektu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pumpují do rekonstrukce obrovský obnos, nicméně změny začínají být vidět. Proměna Smetanova domu neboli Hlaholu do školního zařízení úspěšně pokračuje. V jakém stavu je nyní celý projekt a kdy se očekává dokončení?

Špatný a zcela nevyhovující stav Smetanova domu - Hlahol z roku 1935 si vyžádal rozsáhlou rekonstrukci. Vše podpořila rada města a také zaměstanci ZŠ Komenského již na konci letošního května. V budově se nacházely třídy a jídelna celkem pro 950 dětí. "Hlahol je jednou z největších investic posledních let," prohlásil před časem starosta města Pavel Fojtík.

Pracuje se tři měsíce, progres je ale značný

Stavební práce na objektu začaly na začátku července, nicméně už nyní je vidět na první pohled poměrně značný pokrok. "V tuto chvíli jsou částečně provedeny bourací práce a rozvody elektřiny. Demontováno bylo původní vzduchotechnické zařízení a vše je připraveno na výměnu oken," uvedl nymburský tiskový mluvčí Petr Černohous.

Celkově by se mělo do Hlaholu postupně napumpovat více než 22 milionů korun. Stavební práce provádí firma BTF service a.s. ze Zásmuk. Termín dokončení všech stavebních prací je stanoven na 28. února 2018.

Ve Smetanově domě již byla také zahájena nástavba nového sociálního zařízení pro učebny ve druhém patře. "Vzniknou tu tři nové účebny, učebna cizých jazyků a kabinet. Celkově se upraví sociální zařízení pro žáky i učitele," vysvětlil Černohous a také nám sdělil, že se také budou realizovat výměny povrchů podlah, instalace nových světlovodů v patře a též zateplení celého objektu.

Přestavovat se bude i jídelna

A to samozřejmě bude problém pro žáky, kteří tak budou muset chodit v tomto školním roce obědvat jinam. Náhradními prostory pro ně již měsíc jsou připraveny ve formě jídelny SOŠ a SOU Nymburk a také restaurace Panorama.

"Tato dvě zařízení budou fungovat od září letošního roku jako náhrada školní jídelny. Panorama pro žáky 2. stupně a jídelna na učilišti pro žáky 1. stupně ZŠ Komenského," dodal Černohous.

Toho, že se na místě pracuje, si všímají i nymburští obyvatelé a kvitují to vesměs pozitivně. "Do Hlaholu jsem chodila do školy, jsem ráda, že se objekt rekonstruuje a těším se, až uvidím výsledek," napsal Jana Fryčková na jedné z facebookových diskuzí.