Postaví se psí parky: Vyřeší to konflikty mezi majiteli zvířat a ostatními lidmi?

Na psy v ulicích si lidé stěžují v každém městě nebo obci a nemusí být ani bez vodítka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V České republice žije v přepočtu na jednoho obyvatele nejvíce psů v celé Evropě. Ve zhruba 4,5 milionech domácností je téměř 2 miliony čtyřnohých mazlíčků. To pochopitelně vyvolává konflikty mezi jejich majiteli a třeba návštěvníky parků. Jak tuto situaci řešit?

Těžko dokážete snížit počty čtyřnohých mazlíčků. Jsou vidět všude a zdaleka nejde jen o vesnice. Podobné to je ve městech, kde potkáváte stále více lidí se psem na vodítku nebo jen tak na volno, jak se majitelé a jejich mazlíčci navzájem venčí. Je to prostě móda.

Kvůli tomu se obce stále více musejí s touto situací vypořádat. Například v Příbrami se už před časem městští strážníci zaměřili na kontroly pejskařů. Ročně jich zhruba zkontrolují tři stovky. Kontroly pomáhají tomu, že majitele psů donutí alespoň dodatečně zaplatit poplatky. Někdy strážnící na místě řeší to, že pes není na vodítku a volně se potuluje po městě. Podobné majitele-hříšníky strážníci pokutují.

V Dobříši neukázněné pejskaře pokutují

Psy, tedy spíše jejich majitele, sledují také strážníci v Dobříši. Ti už přistoupili k pokutování. Za porušení povinnosti mít psa na vodítku hrozí sankce do 5 000 korun. Od loňského podzimu ve městě existuje registr přestupků, kde se dá snadno vyhledat, jak majitel psa často ignoruje městskou vyhlášku a za opakování mu hrozí výraznější sankce.

V Příbrami tyto problémy chtějí eliminovat vybudováním psího parku. Pejskaři často využívají k venčení psů stezku u starého viaduktu směrem k Junior klubu.

Příbram bude investovat

Jenže se tam střetávají jak pejskaři, tak i vyznavači pohybu na čerstvém vzduchu a pak není daleko k problému, pokud nějaký agresivnější pes potká třeba běžce. Radnice už před časem hledala řešení, jak vyjít majitelům psů vstříc a soustředit psy do jednoho místa.

Rozhodla se tedy vyjít vstříc poptávce pejskařů a přichází s projektem na vybudování psího parku. "Park  by měl vzniknout naproti skateparku, pod železniční tratí. Prostorově bude rozdělený pro malá a velká plemena, v tuto chvíli městský architekt pracuje na studii s prvky, které by psi mohli využívat," potvrdila místostarostka Příbrami Alena Ženíšková.

Součástí budou pítka, ale i hrací prvky

Psi budou mít v parku k dispozici hrací prvky, pítka, automaty na pamlsky a pro majitele psů budou na místě koše a pytlíky na vyhazování psích exkrementů. "Na výstavbu psího parku má město vyčleněn jeden milion korun a otvírat by se mohl na jaře 2018," dodala Ženíšková.

Prvky v psím parku budou certifikované a město tam zavede i vodu a k dispozici budou i granule, kdyby na ně majitelé psů před cestou do parku zapomněli.

První park pro psy vznikl v USA

Psí parky nebo také psí louky jsou zatím v česku neobvyklé. Prakticky je najdeme spíše po Praze. Psím hřištěm či loukou je prostor, kde můžete psy venčit, pustit je prostě proběhnout bez vodítka. Místa mají většinou svoji provozní dobu.

První specializované psí hřiště bylo otevřeno v roce 1979 v USA. Mezi první psí hřiště v České republice patří hřiště na Proseku v Praze. Vzniklo v roce 2010 a pak v roce 2011 bylo otevřeno druhé v Úvalské ulici ve Strašnicích v Praze. V současné době fungují také psí parky v Mladé Boleslavi. Místa pro volný pohyb psů mají třeba i v Kladně. V Sítenském údolí jsou psí loučky a také oplocená loučka s výcvikovými prvky v parku u Kročehlavského rybníka.