Růžičková kapusta: Úžasná zelenina, která je často neprávem zatracovaná

Při nákupu vybírejte jen čerstvě vypadající růžičky. Jaké jsou její výhody a co z ní uvaříte? Podívejte se dál
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Úžasná zelenina, která dodá nejen polévkám skvělou chuť. Ale zároveň je některými strávníky nenáviděná zelenina, zatímci jiní ji zbožňují. To je růžičková kapusta. Proč je tak výborná, čím nám pomáhá a jaké skvělé pokrmy z této zeleniny připravíte?

Tato košťálová zelenina má velmi specifickou chuť, kterou musíte buď milovat, nebo nenávidět. Kupodivu se najdou i děti, které růžičkovou kapustu vyhledávají. Chce to prostě jen přijít jí na chuť.

Kupujte jen čerstvě vypadají růžičky

Kapusta se dá koupit zcela běžně bez košťálu v podobě růžiček, které vyrůstají v paždí mohutných listů. Při nákupu vybírejte očima. Berte jen na pohled zdravé, uzavřené a čerstvé růžičky, ušetříte si práci při vaření nebo následném uskladnění.

Čerstvá kapusta má pevné a sytě zelené růžičky. Pak vám zelenina vydrží jen tak položená v chladničce řadu dní v obyčejném plastovém a pootevřeném sáčku. Pokud po ní sáhnete při přípravě jídel do lednice, stačí ty zavadlé lístky z povrchu odstranit. Dá se také dobře zamrazit, nejlépe v krabičce, kde pak po mírném klepnutí třeba o hranu stolu při prvním použití zmražené zeleniny oddělíte přimrzlé růžičky od sebe.

Čerstvá zelenina i uprostřed zimy

Tato zelenina se dá i lehce pěstovat. Jen musíte počítat s tím, že rostlina je robustní a potřebuje více prostoru. Je jednou z mála zelenin, kterou můžeme sklízet uprostřed zimy. Nejlepší je pěstovat ji ve skleníku, kde máte čerstvou zeleninu k dispozici přes celou zimu.

Kapusta je celkem odolná rostlina. Vydrží i teplotu kolem - 15 °C, a to bez jakýchkoliv známek poškození. Většinou se však kapusta pěstuje ve skleníku.

Kapusta obsahuje pochopitelně zdravou kyselinu listovou, je bohatým zdojem vitamínu C, má vysoký obsah vlákniny a tím, že obsahuje draslík, pomáhá tělu vylučovat odpadní látky. Nesmíme ale zapomenout ani na vysoký obsah vlákniny.

Gurmáni kapustičku zbožňují

Známý blogger Martin Kuciel alias pan Cuketka nedá na růžičkovou kapustu dopustit a píše o ní: "Nejroztomilejší a zároveň nejvíc nenáviděná košťálová zelenina. Její jedinečné složení a chuť jsou zároveň jejím prokletím. Při dlouhé úpravě totiž v kapustičkách vynikne nelibá sirná vůně, od které je k ohrnutí nosu už jen kousek. Při správné úpravě je ale růžičková kapusta jedna z nejvděčnějších zelenin. Je dobře dostupná, levná a snadno se s ní pracuje. Garantuji vám, že jakmile si ji oblíbíte, budete se k ní v kuchyni vracet neustále. Obzvlášť v zimních měsících je to v zelenině zabiják nudy!"

Uvařte si skvělá jídla z kapusty

A přidáme jeho úžasný recept s originálním názvem – kapustičky na zádíčka. Tahle úprava kapusty je jeho nejoblíbenější. V různých obměnách najdeme tento recept v mnoha kuchařkách na netu.

Kapustičky na zádíčka

Rozpůlené kapustičky nebo růžičky květáku a brokolice se nejprve opečou dozlatova. "Pak se otočí na zádíčka, odstaví z přímého plamene a nechají se dojít. Finta spočívá ve využití tepelné setrvačnosti jídla. Zelenina totiž už při prvním opečení dostane dostatek energie na to, aby se udělala po celém průřezu. Při otočení tak už jen pomalu dochází a zároveň na dno rendlíku pouští šťávu," popisuje Martin Kuciel.

Růžičkovou kapustu nejdříve očistěte a rozpulte. Květák nebo brokolici rozeberte na menší růžičky. Obzvlášť tady se hodí růžičky oddělovat nožem. Očištěnou zeleninu osolte a v rendlíku rozehřejte tuk. V jedné vrstvě pak nandejte zeleninu řeznou stranou dolů a pečte tak dlouho, dokud nebude zelenina hezky dozlatova. Ideální je mírný nebo střední plamen. Když je zelenina opečená, odstavte ji z plamene a otočte na druhou neopečenou stranu – na zádíčka.

Rendlík nebo pánev zakryjte a nechte dojít na nejmírnějším plameni. Po několika minutách zelenina dojde, změkne a pustí šťávu. Nyní je správná doba na dochucení, stačí jen sůl, ale vhodný je kousek másla či vyškvařená slanina. "Stejně tak můžete kapustičky okyselit (ciderem nebo vinným octem) i mírně osladit (javorovým sirupem). Zelenina upravená na zádíčka se neztratí ani vedle silných masových šťáv a omáček, pokud je budete servírovat k masu," radí blogger, jak pokrm ještě vylepšit.

Zapečená růžičková kapusta:

Tahle zelenina se fakticky hodí ke všem možným úpravám, vaří se, smaží, peče a fantazii se meze nekladou, je to jen na vás. Chutná je zapečená, a to na mnoho způsobů. Tady je jeden z mnoha receptů:
Použijte asi 500 g růžičkové kapusty, dále potřebujete sůl, jednu cibuli, asi 100 g anglické slaniny, mletý pepř, 8 vajec, 120 g strouhaného sýra a máslo.
Kapustičky krátce povařte v osolené vodě.

Pak vodu slijte a kapustičky nechte v cedníku okapat. Oloupanou cibuli se slaninou nakrájejte na kostičky a orestujte na větší pánvi. Pak do pánve přihoďte okapané kapustičky. Promíchejte, orestujte a podle potřeby osolte a opepřete. Pak vyndejte zapékací mísu, kterou vymažte máslem a naplňte směsí z pánve. Nahoru klepněte dvě vejce, nakonec povrch posypte strouhaným sýrem a pečte do zlatova.