Petr Matušina: Hon za dotacemi je příliš drahý

Je jasné, že jako veterinář má ke zvířatům velmi blízko a umí to s nimi
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Komplikovaný systém čerpání dotací nás často stojí víc, než nám dává. Dobrá myšlenka mnohdy značně zadrhává a z léku se najednou stává problém. Ten se pak řeší čím? Další dotací, která má zmírnit následky té předchozí. Kandidát TOP 09 do poslanecké sněmovny Petr Matušina chce, aby se podnikání nadechlo právě bez absurdních dotací. Svoboda na trhu podle něj podpoří kvalitní produkty i bez nich.

Volební kampaň dospěla do své poslední fáze a najednou všichni vědí, co je špatně, a slibují, že to napraví. Největším paradoxem je, že napravovat chtějí nejen ti, kdož byli dosud v opozici a na to špatné s různou mírou odvahy poukazovali, ale i ti, kteří vládli a svými nynějšími sliby popírají to, co dosud dělali. Nyní je tu najednou dav odborníků na kdeco znající jednoduchá řešení.

Petr Matušina
- veterinární lékař
- žije v Lysé nad Labem
- rád cestuje, jezdí na motorce, chodí do lesa na houby
- až do vstupu do TOP 09 nebyl nikdy v jiné straně
- od roku 1992 nepřetržitě pracuje v různých orgánech Komory veterinárních lékařů

V čem je zakopaný pes?

"Pozorujeme to jak v oblasti životního prostředí prolínajícího se s ekonomikou, najednou každý ví, jak je špatné, že se naše republika stala montovnou a jedním velkým skladem. Přitom vládní strany dosud prosazovaly různé úlevy, daňové prázdniny, pobídky, dotace. Jenže právě v tom je zakopaný pes," vysvětluje Petr Matušina, který je na středočeské kandidátce TOP 09 číslem čtyři.

Pobídky podle něj nepřilákaly ani tak výrobce, jako spíš obchodníky a ti potřebují především množství skladů a levnou pracovní sílu. "Zbytečně velké množství dotací, z nichž mnohé jsou nesmyslné, ničí trh a trhá to kapsu nám všem. To je neoddiskutovatelný fakt."

Likvidace cukrovarů pomocí dotací

Matušina, který je profesí veterinář, jako první jmenuje příklad z roku 2006. Od té doby totiž platily nové podmínky v obchodování s cukrem. "Jejich cílem bylo snížit evropskou nadprodukci cukru. Tak se stalo, že Česká republika, která měla kdysi zhruba 60 cukrovarů, jich dnes má 7 a z cukrovarnické velmoci, která vyráběla a stavěla cukrovary po celém světě a produkovala nadbytek cukru, se stal naopak částečný dovozce cukru. Zaplatili jsme to všichni."

Jisté je, že cukrovary musel nejprve někdo postavit. A to šlo z peněz daňových poplatníků. "Některé byly později zlikvidovány pomocí dotací. Nyní přestávají platit kvóty. A už se ozývají hlasy, které se domáhají dalších dotací na výstavbu nových cukrovarů," kroutí hlavou Matušina a vzápětí přidává další příklad.

Akce plodí reakci

"Bohulibá myšlenka zadržování vody v krajině přinesla dotační akci dešťovka. Reakce majitelů vodáren a čistíren byla takřka okamžitá - bude potřeba zvýšit vodné a stočné. A zase to zaplatí všichni dvakrát." V neposlední řadě upozorňuje na situaci, kdy společnost v poslední době rezonuje cena másla. Každý "odborník" vymýšlí důvody vysoké ceny. "Samozřejmě, že těch důvodů je víc. Ale hlavním důvodem nedostatku másla na trhu je nedostatek mléka. Jenže nikdo už nechce přiznat, že to opět způsobila dotace. Ano, stále je v platnosti dotační titul z roku 2016 na snížení produkce mléka a bylo na to vyčleněno 150 miliónu EUR!"

"Vždyť kdekdo rád zaplatí za máslo 60 nebo i více korun, když to bude EKO nebo BIO."

Z toho podle Matušiny plyne, že daňový poplatník nejprve přispěl na dotaci na snížení produkce mléka, a když jsme k tomuto vytouženému cíli dospěli, zaplatíme znovu, a to zvýšením ceny mléka i másla. "Zvýšení se však neprojeví v kapsách zemědělců, to by si mohli moc vyskakovat, ale v kapsách obchodních řetězců. V současné situaci jistě přijde na řadu nějaký další dotační titul zaměřený "pro změnu" opět na zvýšení produkce a ta změna se zamaskuje například přídavkem slovíčka bio."

Zjednodušme systém a podpořme produkci

Trh jistě není všemocný. Podle názoru TOP 09 však jsou mnohé dotace a úlevy, stejně jako příkazy či zákazy, zbytečné a nepřináší nic dobrého. "Když už nutně musí nějaká pobídka existovat, pak ji směřujme na ty, kdož jednoznačně zajistí produkci přidané hodnoty, a nikoliv jen skladování hodnot. Sklady nám totiž navždy znehodnotí a odeberou půdu, kterou naši předkové v potu tváře velebili a zvelebovali jako základní prostředek své existence. Važme si jejich práce a začněme se chovat citlivěji ke svému prostředí, jinak to dlouho nepřežijeme."

"Pokud by neexistovaly dotace, těžko by se převážely potraviny napříč Evropou. Bez dotací by se teprve jasně ukázala skutečná síla našich zemědělců."

Strana TOP 09 má dlouhodobě ve svém programu zrušení zbytečných regulací a zamezení rozrůstání složitého systému dotací. "Zasazujeme se o maximální ochranu české krajiny a o snížení tempa úbytku zemědělské půdy. Současně však chceme vytvářet příznivější podmínky pro místní a regionální produkci potravin,“ dodává Matušina, podle kterého jsou uvedené příklady jasným vysvětlením, proč se TOP 09 hlásí nejen k heslu "Stát je služba, ne šikana občanů," ale především k heslu "Pole pro potraviny, ne pro naftu do nádrže".