Oceněný policista: Štve mě, že lidé si neváží svého zdraví a dobrých podmínek k životu

Příbramská policie využívá ve službě i drony. Jaká je další činnost nejen oceněného policisty?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Šéf příbramské policie René Peták skončil třetí v už sedmnáctém ročníku prestižní anekty Policista roku. Čím si ocenění zasloužil ve městě, kterému se říkávalo Středočeské Palermo? Jaká je nyní kriminalita na Příbramsku a jak se policii daří objasňovat jednotlivé případy?

Letošní ročník ankety Policista roku vyhrál vedoucí pražského protidrogového oddělení major Jaromír Badin. Na třetím místě se umístil plukovník René Peták, šéf příbramské policie. René Peták do služebního poměru u policie nastoupil 1. září 1991. Během své služební kariéry působil na obvodním oddělení Příbram a Příbram-venkov. Od roku 1999 vykonával funkce na dopravním inspektorátu.

Během následujících let se policista postupně vypracoval přes různé pozice zařazené na Krajském ředitelství Středočeského kraje, konkrétně pak přes službu pořádkové a železniční policie, Územní odbor vnější služby Rakovník Krajského ředitelství policie Středočeského kraje až na současnou pozici vedoucího Územního odboru Příbram Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, kterou zastává od roku 2010.

René Peták: je ženatý, má tři děti. Jeho koníčkem je mu rodina. Kondici udržuje během, jízdou na kole, v zimě rád vyráží na běžkách do Brd nebo na Šumavu.

Jeho počátky v teritoriu Územního odboru Příbram nebyly snadné, především s ohledem na tehdy velmi složitou bezpečnostní situaci, kdy se Příbrami říkalo "Středočeské Palermo". Přesto se René Petákovi podařilo dosáhnout pozitivní změny bezpečnostní situace v okrese.

V roce 2016 se významnou měrou podílel na implementaci metodiky Bezpečných měst do reálného života. Aktivně se podílí na vytváření a zavádění preventivních projektů. Velkou měrou se podílel na bezproblémovém transformačním procesu Vojenského újezdu Brdy na Chráněnou krajinnou oblast Brdy v oblasti zajištění bezpečnosti, základních policejních činností a v rámci kooperace a součinnosti s dalšími složkami integrovaného záchranného systému.

Jaké byly počátky u policie v pozici vedoucího?
Do funkce vedoucího Územního odboru Příbram jsem nastoupil v roce 2010. V tomto roce jsme na Příbramsku evidovali celkem 3 801 trestných činů. Naším hlavním úkolem a cílem, který jsme si stanovili po jednáních se samosprávou, městskou policii a dalšími subjekty, bylo snížit vysokou kriminalitu. Efektivně skloubit prevenci s represí a včas zasahovat proti pachatelům dopouštějících se opakovaně majetkové kriminality. Myslím, že velké díky za snížení kriminality v teritoriu města Příbram patří velitelům a policistům kriminální služby Příbram a obvodního oddělení Příbram.

Bezpečná Příbram
Ve Středočeském kraji je postupně zaváděn nový projekt s názvem Bezpečná obec či město, jehož iniciátorem je Krajské ředitelství Policie ČR. V roce 2015 se do něj zapojilo i město Příbram. Klíčovými partnery jsou Policie ČR, vedení města a obecní policie. Dalšími partnery jsou sociální odbor, probační a mediační služba, úřad práce a další subjekty působící v oblasti prevence. Hlavním cílem projektu je zlepšení kvality života obyvatel města a zvýšení jejich pocitu bezpečí.

Jaká byla trestná činnost v loňském roce?
V loňském roce jsme v okrese Příbram řešili 1945 trestných činů. Jde o pokles oproti roku 2010 o téměř 50 %. V letošním roce jsme k 5.10. šetřili či šetříme 1 476 činů, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde o pokles o 70 případů. Co se týká jednotlivých kategorií, majetková kriminalita poklesla i v letošním roce o 18 %. Násilná kriminalita nám mírně vzrostla, je však nutné podotknout, že výrazně ubylo nejzávažnějších násilných trestných činů, jako jsou loupeže, vydírání, těžké ublížení na zdraví apod. Většinu násilných trestných činů se nám daří objasnit. Aktuálně je to necelých 80 %.

Co považujete za svůj největší úspěch?
Jde o výrazné snížení kriminality v okrese, výbornou týmovou práci a aktivitu kolegů a podřízených v plnění priorit, které jsou důležité pro občany a ovlivňují celkovou bezpečnostní situaci.

Jaké je v okrese drogová trestná činnost?
Co se týká drogové trestné činnosti, kriminalistům se podařilo během loňského roku odhalit 51 případů trestného činu nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů. Během prvního pololetí letošního roku již máme 42 těchto případů. Projevuje se zde zvýšená aktivita na úseku odhalování a objasňování policejními orgány. Drogová problematika je jednou z priorit a věnujeme jí maximální pozornost, protože je úzce spojena s majetkovou trestnou činností.

Jaké jsou nejčastější trestné činny na Příbramsku?
Nejčastějšími trestnými činy na Příbramsku za první pololetí letošního roku jsou maření výkonu úředního rozhodnutí, zanedbání povinné výživy, krádeže věcí z aut, poškození cizí věci a pak ohrožení pod vlivem návykové látky - řízení vozidla nad 1 promile alkoholu a také vloupání do ostatních objektů – to jsou garáže garáže, sklepy nebo hospodářská stavení.

Kolik policistů slouží na Příbramsku?
Ve stavu máme nyní 259 policistů. Aktuálně nám chybí deset lidí. Dá se říci, že s tímto počtem jsme schopni reagovat i na případné změny v bezpečnostní situaci. Do svých řad ale neustále přibíráme nové kolegy a rádi bychom přivítali nové kolegy zejména na dopravní službu nebo obvodní oddělení. Myslíme na budoucnost, neboť během roku nastávají přirozené odchody policistů po 25 a více letech služby.

Co vás nejvíce štve?
Co mne štve? Někteří lidé si neváží svého zdraví a obecně dobrých podmínek k životu v našem regionu. Řeší malichernosti a nepodstatné věci, nemají vůli něco vytvořit nebo změnit a ani nejsou schopni vnímat pozitivní věci. Třeba to, jak Příbram a další města zkrásněla, že se v nich lépe žije. Že prostě máme mnoho možností jít za kulturou, zábavou nebo sportovat. Dále mi vadí někteří diskutující na téma CHKO Brdy, kteří kritizují režim vjezdu, vstupu nebo celkovou údržbu. Přitom Brdy nabízejí široké možnosti pro turistiku. Stačí si vzít batoh se svačinou, kolo nebo v zimě lyže a můžeme zažít dobrodružství v krásné krajině bez staveb.

Jak spolupravujete třeba s městskou policií?
Spolupráce s městskou policií je na velmi dobré úrovni, například s Městskou policií Příbram spolupracujeme v rámci projektu Bezpečná Příbram, denně společně řešíme případné problémy, snažíme se identifikovat rizika a reagovat na ně výkonem služby. Jsme otevření vůči veřejnosti v rámci projektu Bezpečná Příbram, poskytujeme informace, pravidelně uveřejňujeme mapy kriminality, statistiky, realizace pachatelů trestné činnosti a jsme rádi za případné rady, náměty, upozornění a poznatky od občanů. Naši společnou aktivitu s Městskou policií Příbram a samosprávou najdete na webových stránkách a rovněž na Facebooku. Tuto dobrou praxi se snažíme realizovat i v dalších městech a obcích okresu.

Kolik času strávíte v práci, máte čas relaxovat?
V práci strávím v průměru 9 až 10 hodin denně, záleží na konkrétních potřebách služby, někdy je potřeba si udělat přípravu po večerech nebo o víkendech, ale snažím se to nepřehánět a po náročných dnech relaxovat.

Jaké máte koníčky?
Mým koníčkem je má rodina, mé tři děti ve věku od 6 do 12 let. Volného času tolik není, ale moje manželka si už zvykla a ví, kolik času mi práce zabere a proč to dělám. Snažím se také pravidelně udržovat kondici sportem, čtyřikrát týdně běhám, občas jezdím na kole a v zimě si neodpustím běžecké lyžování v krásné brdské přírodě nebo na Šumavě.