Kolín hledá dobové fotografie. Chce fasádu gymnázia co nejvíce autentickou

Pohled na gymnázium jako celek. V jakém stavu se nyní nacházejí fasády, se můžete podívat v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čekalo se sice dlouhé roky, ale restaurování fasády gymnázia je doslova za dveřmi. Nyní se finišuje s projektem, k čemuž mohou pomoci samotní obyvatelé. Co město potřebuje a samo si to jen těžko obstará?

Obyvatelé a také obyčejní kolemjdoucí nyní znají budovu gymnázia spíše jako neatraktivní stavbu s tmavými, oprýskanými stěnami. To by se ale mělo již od příštího roku pomalu začít změnit. Město totiž usilovně pracuje na projektu.

O projektovou dokumentaci se stará pražský architektonický ateliér, a to z důvodu, že se dlouho řešilo, jak by se podobné restaurování mělo realizovat, ale nedošlo se k žádnému výsledku ve spolupráci s místními projektanty.

Zmíněná kancelář navíc odvedla již dobrou práci během projektové přípravy areálu sv. Bartoloměje a město na ni dostalo i kvalitní reference od Národního památkového ústávu.

Radnice hledá dobový materiál

Nyní je příprava projektu již ve finální fázi, ovšem stále chybí podklady k tomu, aby bylo vše na 100 % připravené. "Hledáme dobové fotografie oplocení, které chceme uvést do původního stavu," uvedl místostarosta Michael Kašpar, který se snaží podobný materiál hledat hlavně prostřednictvím facebookových diskuzí.

Samotný projekt vyjde na 500 tisíc, vlastní práce pak podle odhadu okolo 10 - 15 milionů. Dotace v tomto případě využitá nebude, nejedná se totiž o památku ani objekt v městské památkové zóně.

"Další dlouholetý dluh bude splacen, na jaře chceme začít," nastínil Kašpar, kdy se mohlo začít na budově pracovat. Počítá se s tím, že by měly zmizet různé dřevěné prvky a garáže v okolí gymnázia.

 

 

Město navíc do budoucna počítá i s úpravou vnitřní části budovy. Musí se ale podle slov místostarosty města jít krok po kroku a podobná rekonstrukce je tak reálná v horizontu 2-3 let. Jarní restaurování fasád bude probíhat pod přísným dohledem. 

"Vše připravujeme a konzultujeme s památkáři. Byť se nejedná o památkově chráněnou budovu, tak si to bezesporu zaslouží," dodal Kašpar.