Boj se blíží ke konci, Úvaly konečně vlastní nádraží. Co teď s ním?

Tato budova nově říká městu Úvaly pane. Kolik za ni muselo město vyplatit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velký kámen ze srdce spadl úvalské radnici. Té se konečně podařilo jednání o objekt starého nádraží dorazit do konce. Jak vysoká byla kupní cena a co je ještě třeba dořešit?

Dlouhé jednání, desítky hodin snahy a vynaloženého času, to vše musela úvalská radnice obětovat pro to, aby získala klíčovou plochu pro vybudování nového autobusového terminálu. "Trvalo to takřka tři roky, bylo to nekonečné. Smlouvání a urgování Českých drah se nám ale podařilo dotáhnout do konce," uvedl Petr Borecký, starosta města Úvaly.

Radost mají i obyvatelé, nicméně někteří by rádi, aby se v budově přestalo topit hnědým uhlím, jelikož v zimě zamořuje ovzduší v širokém okolí lokality. To se ale samozřejmě bude moct případně realizovat až v době, kdy se odstartují rekonstruční práce.

 

Stará nádražní budova a okolí se budou měnit

Stále ale jde o úspěch v podobě jednoho ze střípků mozaiky, tudíž v Úvalech ještě úplně definitivně slavit nemohou. Každopádně po jejím dokončení by se mělo začít se stavěním moderního autobusového terminálu.

Město Úvaly je nyní vlastníkem nejen objektu starého nádraží, ale především také přilehlých pozemků, přičemž na to vynaloží prostředky ve výši 1 135 000 Kč. Jednání a boj ale ještě nekončí.

"Stále se řeší odkoupení plochy, na které nyní parkují auta, ale předběžný slib je, že by se převod mohl do poloviny příštího roku uskutečnit," nastínil Borecký. Každopádně už nyní může začít dělat radnice první kroky k tomu, aby výhledově za pár let na místě moderní terminál vznikl.

"Začne se s projektovými prácemi na vybudování terminálu u nádraží, na který máme předběžně slíbenou dotaci z programu ITI na podporu systémů P+R," dodal starosta města, ve kterém momentálně probíhá také rozsáhlá rekonstrukce náměstí. Ta by měla skončit zhruba za rok a přinést opravdu výrazný pokrok v celkovém vzhledu.