Kolín otevřel unikátní dětskou hernu. Fungovat bude za každého počasí

Kolín včera otevřel dětskou hernu Rimava. Jak vlastně uvnitř vypadá a co dětem nabízí? Pokračujte dál naší fotogalerií
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Včerejší den přinesl v Kolíně velkou událost především pro všechny rodiče s dětmi. Otevřena totiž byla dětská herna, která může fungovat za každého počasí a nabídne zajímavé možnosti trávení volného času. Jak vlastně herna uvnitř vypadá, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Dětská herna se jmenuje Rimava a ke slavnostnímu otevření došlo během včerejšího dopoledne. Nápad na název vzešl z hlavy kolínského místostarosty Tomáše Růžičky, přičemž právě i díky jeho úsilí a práci něco podobného vzniklo.

"Projekt první kolínské interiérové dětské herny jsme dnešním dnem otevřeli veřejnosti. Pocitově musím poděkovat za spolupráci a vzájemnou podporu ředitele Domu dětí a mládeže Lubošovi Votroubkovi a mnoha dalším," uvedl kolínský místostarosta.

Herna funguje za každých podmínek

Výhodou dětské herny je fakt, že není limitována počasím ani ročním obdobím, obecně je určena dětem v doprovodu rodičů. Dětské centrum nabízí herní prostor vytvořený pomocí "cha-cha boxů" a také menší hřiště pro nejmenší.

"Cha-cha boxy" jsou originální zasíťované herní systémy, které lze různě modifikovat v ploše i prostoru.

Celková kapacita centra činí 35 dětí, 25 dětí se vejde na větší herní konstrukci a dalších 10 dětí na hřiště pro nejmenší. "Strávili jsme více jak 10 měsíců nad projektem včetně kompletní rekonstrukce technicky zastaralého a limitovaného prostoru," vysvětlil Růžička, jakou dobu vše trvalo.

Jak probíhala rekonstrukce?

Velkou výzvou byl hlavně samotný prostor, který limitoval při tvorbě herních prvků i potřebného zázemí. Původně totiž v budově sídlila samoobsluha, bylo tudíž třeba doplnit sociální zázemí pro děti, personál a také handikapované.

Herna nabízí velkou klec z boxů a menší ohrádku s barevnými míčky pro nejmenší. Cha-cha boxy lze dobře modifikovat v ploše i prostoru a patří mezi originální zasíťované herní systémy pro vnitřní prostory. Z boxů se v Rimavě nechal vytvořit labyrint s překážkami, skluzavkou a dalšími prvky. Celá nosná konstrukce je tvořena pevným rámem, nicméně proti zranění je opatřena ochrannými návleky.

Součástí centra jsou také dětské stolečky, židličky, přebalovací pult, stolky a židle pro dospělé či malý pult pro obsluhu s nabídkou kávy pro rodiče včetně wi-fi připojení. Stavební část projektu byla financována z rozpočtu města cca ve výši 1,8 mil. Kč bez DPH. Na herní prvky město získalo finanční prostředky z grantového programu TPCA pro Kolínsko 2017 ve výši 700 000 Kč.