Hudební pavilon v Poděbradech snad konečně bude. Kde přesně a jak bude vypadat?

V okolí kongresového domu vyroste brzy hudební pavilon. Jeho vizualizace najdete v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Měl stát vedle kongresového centra již minulý rok, ovšem vše se protáhlo a stavět by se tak mělo začít až později. Podle nových informací se ale očekává, že by měl stát nepozději na konci května následujícího roku.

Hodně trablí musela a stále musí překonávat poděbradská radnice, aby se jí konečně podařilo realizovat stavbu hudebního pavilonu, který by město, jako lázeňská oblast, určitě mělo mít. Stavět se mělo již loni, ovšem nepodařilo se sladit všechny detaily, a tak na práce s tím spojené dojde až ke konci letošního roku.

Jaký je současný stav?

Momentálně se předpokládá, že by se mělo začít stavět již na začátku následujícího měsíce, ovšem musí se ještě dořešit klíčové náležitosti. "V současné době je vypsána veřejná zakázka na dodavatele stavby, 19. 10. 2017 proběhne otevírání obálek," vysvětlila nám tisková mluvčí Poděbrad Lenka Hotovcová.

Libenského kolonáda v Poděbradech vznikla ve třicátých letech minulého století. O vytvoření návrhu projektu se postaral architekt Vojtěch Kerhart.

Stavbu hudebního pavilonu financuje samo město ze svého rozpočtu, a to ve výši 6,8 milionu včetně DPH. Zahájení stavby je samozřejmě silně závislé na podpisu smlouvy s dodavatelem, nicméně jisté je, že ukončení stavby je striktně do 31. 5. 2018.

Jak bude pavilon vypadat?

Půdorysně se jedná o stavbu čtvercového tvaru o rozměrech 18x18 metrů s kruhovým otvorem o průměru 10 metrů uprostřed, který bude zakrytý lehkou prosvětlující kopulovitou konstrukcí, to vše podepřeno osmi sloupy.

"Půjde o originální architektonické dílo, které by mělo obohatit park i kulturní scénu jako takovou," okomentoval projekt starosta Ladislav Langr.

Vlastní pódium bude vytvořeno z monolitické železobetonové konstrukce, která se skládá z obvodové a čtyřech vnitřních podpůrných stěn, přičemž povrch bude vytvořen z prken. Přístupová schodiště na pódium budou z lehké ocelové konstrukce.

Objekt bude stát ve volném prostoru mezi vzrostlými stromy, díky čemuž vznikne příjemné zákoutí. Pavilón svým umístěm i pohledově nebude konkurovat ostatním okolním stavbám, nebrání důležitým průhledům v hlavních osách kompozice a je obklopen parkem. Samotné zázemí pak bude součástí jiné stavby - zadní části lázeňského objektu.