Jíte tam rozhodně něco jiného, než si myslíte. Jaký má význam den proti McDonald's?

Takhle vypadal protest v americkém Chicago, jak to vypadalo jinde? Podívejte se do naší fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Včerejší den vám možná přišel tuctový, ovšem opak je pravdou. Konal se mezinárodní den proti oblíbenému řetězci fastfoodů McDonald’s. Obešel se naštěstí nez násilností. Přesto je dobré si tento fast food trošku rozebrat. Z jakého důvodu se vlastně koná a víte, co je obsaženo v oblíbených produktech?

McDonald’s se stal v posledních letech u nás obrovským fenoménem. Od roku 1940, kdy začal s jedním malým stánkem v Kalifornii, se počet restaurací zvýšil na číslo, které přesahuje 30 000 ve 122 zemích. K nám se dostal roku 1992, nyní se u nás nachází skoro 90 provozoven.

Pracovat tam znamená mít silný žaludek

Protesty proti zmiňovanému řetězci začaly z četných důvodů. Vedlejším důvodem se může zdát nízký plat, americký zaměstnanec totiž pro představu obdrží 15 dolarů (290 Kč), český pak 70 korun. Tím nejčastěji zmiňovaným je nezdravá a nekvalitní strava.

McDonald’s Corporation je společnost provozující jeden z největších světových řetězců fastfoodů. Byla založena v roce 1940 bratry McDonaldovými v Kalifornii.

Pracovníci to obecně nemají vůbec snadné, obecně si stěžují na příliš vysoké tempo a nepříliš dobré zacházení. Ti, kteří v McDonald’s někdy pracovali, často dojdou do fáze, že již nikdy v tomto řetězci nejedí. Kromě toho, pokud nemáte zkušenosti, dostanete se maximálně na pozici uklízečky.

Kuřete se moc nenajde

Sám řetězec přiznal, že kuřecí maso, které odebírá, je živeno geneticky upravenými krmivy, podle analýzy Chicken Nuggets a Chickenburgerz obsahují oba chody vedle kuřecího masa dokonce i vepřové, k tomu všemu také mlsy, jako jsou kuřecí kosti, šlachy, a dokonce i zbytky peří.

Z těchto ingrediencí se následně vyrobí pasta a po osmažení vznikají milováné kuřecí nuggetky. Zvířata, ze kterých je maso, navíc byla odchována ve stísněných prostorech, často došlo k jejich předčasné smrti, nemocem a to samozřejmě velmi citelně ovlivňuje kvalitu masa a také následný vliv na tělo.

Happy Mealu dali červenou

Je to již čtyři roky, kdy začal platit zákaz v Kalifornii podávat k fast foodu hračku zdarma. Důvod byl naprosto jednoduchý, politkům hodně vadila stále se zvyšující dětská obezita, za kterou mohly samozřejmě právě řetězce s rychlým občerstvením a lákaly samozřejmě hlavně děti.

Roční obrat společnosti činí neuvěřitelných 25 413 000 000 dolarů.

Právě děti si za svými pochoutkami ale tvrdě stojí, potvrdily to i v jednom z videí, které natočil známý kuchař Jamie Oliver. Těm bylo puštěno video s nechutnou přípravou nuggetek, a ty na ně stejně měli chuť.

Chemický masakr

Britský zpravodajský web The Guardian uvádí, že v oblíbeném sladkém nápoji Milk Shake se nachází 59 ingrediencí. Kromě mléčného tuku, cukru, kukuřičného sirupu a dalších 9 ingrediencí obsahuje také jahodovou příchuť, výčet jejího složení mluví tak nějak za vše.

Třeba na zkrášlení čerstvosti sýrů a salámů se používá propylenglykol, jehož další využití najdeme při čištění letadel, v antibakteriálních prostředcích, lubrikantech, potravinářských barvivech, nemrznoucích směsích nebo deodorantech.