Nové třídy v Kostelci jsou již připravené. Ředitelka školy má přesto strach

V těchto třídách už se děti dlouho učit nebudou, kdy dojde k jejich stěhování?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouhé přípravy na stěhování do nových kontejnerových tříd je snad u konce. Realizace plánu proběhne za rozběhnutého školní roku v následujících dnech a týdnech. Jak vše vnímá ředitelka školy?

Kontejnerové třídy v Kostelci nad Černými lesy jsou těsně před dokončením. Z radnice města zní, že se počítá s tím, že do konce tohoto týdne dojde k převzetí stavby. Vše ale bude platit pouze v případě, že se neobjeví žádné další komplikace, které by převzetí stavby posunuly.

Finišuje se hlavně v rámci exteriéru

Minulý týden došlo ve třídách k vymalování a také jsou již připravené i tabule. Zhotovitelská firma se tak nyní zaměřuje na přístupové chodníčky. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by se do čtrnácti dní kolaudovat, díky čemuž už následně nebude prvňáčkům nic bránit ve stěhování do nových prostor.

Jenže, kdoví, jestli opět nepřijdou další komplikace. Původně totiž měla být stavba hotová na sklonku letních prázdnin, a to z důvodu, aby se mohli žáčci přestěhovat do nové školy už na začátku školního roku a nemuselo se to necitlivě řešit během něj. To se bohužel nepodařilo a děti musely nastoupit do staré budovy.

Ředitelka chce co nejklidnější průběh

Samozřejmě je velmi necitlivé k žáčkům, aby se stěhovali během rozběhnutého školního roku. Snažili jsme se kontaktovat kosteleckou radnici s prosbou o přeběžné datum stěhování, ovšem neuspěli jsme, zahalili se do tajemna a neposkytnuli nám žádná vyjádření.

"Budeme se snažit, aby to bylo co nejvíce v klidu a stěhování co nejméně narušilo již rozběhnutý školní rok," sdělila nám ředitelka školy Lenka Rosensteinová, která navíc podotkla, že by jí také velmi zajímalo, kdy a jak proběhne stěhování do nových kontejnerových tříd.

V úvahu přicházelo několik variant

Původně bylo plánu, jak vše vyřešit, více. Mluvilo se hodně o přístavbě ve školním areálu, město totiž mělo prostředky na nákup mlýna a také přilehlých prostorů. Měly vzniknout dvě tělocvičny a hned devět kmenových tříd, k tomu ještě sedm heren a devět kabinetů.

Kontejnerové přístavby fungují na pricipu jakési stavebnice, mají vlastní šatny i sociální zázemí. Zatím je to asi nejlepší nápad, jak řešit nedostatečnou kapacitu školských zařízení.

Zajímavou variantou bylo také opravit mlýn a zajistit šest kmenových tříd a jeden společný kabinet. Ve finále se ale obě řešení ukázala jako obrovsky nákladná a k tomu časově nereálná. Diskuze také panovaly kolem znovuotevření dvoutřídky v Olešce, kde se jako klíčový problém ukázalo dojíždění.

Investice ale v tomto případě byla ucházející, jelikož by se v budově pouze měnila okna a kotel. Ve finále ale vše předčila právě modulárně řešená stavba, která měla hlavní přednosti ve formě rychlosti a také ceny.