Inverzní počasí někomu přináší depku, fotografové ho však vyhledávají

Když je venku inverze, mají lovci obrázků žně. Podívejte se na fotografie z brdské přírody při podzimních mlhách
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Když na podzim po ránu leze zima pořádně i pod teplé oblečení, nechce se nám ven. Ale inverze, to je pro fotografování podzimní přírody to nejlepší. Podívejte se, jak umí mlha kouzlit a jak vzniká inverze.

Podzim je vůbec nejlepším obdobím pro fotografy. Příroda nám nabízí mnoho věcí - od září se lesy rozburácí hlasy říjících jelenů, les bývá plný hub a listy se začínají barvit. A když se pak při slunečných dnech přidá inverzní charakter počasí, nenechá to v klidu žádného fotografa.

Na inverzi je skvělé to, že zatímco dole v údolí je šedivá mlha, nahoře v kopcích svítí slunce a když se ocitnete v místě přechodu mezi teplým a studeným vzduchem, můžete nafotit zajímavé průsvity slunce mezi stromy. Vlhký vzduch je totiž zvýrazní.

Jak vzniká inverze?

Inverze je meteorologický jev, který se vyskytuje zejména v chladných obdobích. V podstatě se jedná o protiklad normálního stavu v atmosféře. Na rozdíl od něj se při zemi drží studený vzduch místo teplého, jenž ve výšce většinou vytváří mlžný opar.

Inverze teploty vzduchu neboli teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá.

To se často stává v zimě, kdy zemský povrch je dlouhodobě chladný a za určitých podmínek se od něj vytvoří studená vrstva vzduchu, nad kterou se udržuje teplý vzduch, a tento stav trvá i několik dní či týdnů.

Nastane pak zajímavý efekt - v nížinách panují silné mrazy a na horách je i několik stupňů nad nulou. Inverze je sice dobrá pro milovníky přírody, ale když trvá dlouho a teplý vzduch nechce pustit nahoru ten studený od země, nastane pak smogová situace.

Klíčová slova: