Kolínská ubytovna se promění v "hotel" pro osoby v krizi. Co bude s bezdomovci?

Ubytovna v Legerově ulici definitivně končí. Kde nyní mají možnost bezdomovci složit v Kolíně hlavu? Pokračujte ve fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kolínské ubytovně v Legerově ulici brzy zazvoní "umíráček". Nebude to ale její definitivní konec, pouze se promění v jinou budovu, která ale bude sloužit k podobným účelům. Kdo přesně se v ní bude moct ubytovat a jaká je v plánu kapacita?

Zatím to jde jako po másle. Kolínu se podařilo v průběhu července odkoupit soukromou ubytovnu v Legerově ulici, na kterou byly dlouhodobě stížnosti. Byla to poměrně slušně promyšlená akce, plány na to, co s budovou dál, byly totiž od začátku jasné.

Město získalo dotaci od Integerovaného operačního systému (IROP) a samo se bude podílet pouze částkou 500 tisíc korun.

"Rozhodli jsme se odkoupit soukromou ubytovnu a kultivovat tak veřejný prostor nedaleko centra našeho města," vysvětlil kolínský místostarosta Tomáš Růžička, který tak narážel na skutečnost, že se objekt nachází ve velmi atraktivní části města. Je třeba, aby do ní také zapadal a reprezentoval město nejen svým zevnějškem, ale především užitím.

Do konce října dojde k uzavření smlouvy

V následujících dnech by si mělo město a vítězná firma plácnout na realizaci zakázky rekonstrukce bytového domu Legerova 224. Ubytovna se přebuduje na pomyslný "hotel", který bude sloužit zejména pro osoby, které se nacházejí v životní krizi - například rodiče samoživitele.

S nejvýhodnější nabídkou přišla kolínská firma Pamak s.r.o., která nabídla vykonání potřebných úprav za 4,5 milionu Kč včetně DPH. 

Termín dokončení rekonstrukce je stanoven nejpozději do pěti měsíců od podpisu smlouvy. Pokud se tudíž smlouva skutečně oběma stranami podepíše do konce října, měla by se budova proměnit do března roku 2018.

Kolín místo pro bezdomovce stále nabízí

Přebudování ubytovny na "hotel" pro osoby v krizi ale neznamená, že město nechá vyšumět problémy s bezdomovci. Místo pro ně totiž stále v Kolíně existuje a nachází se v Polepské ulici. Jedná se o lokalitu mimo centrum města. "Nabízíme zde místa pro osoby bez střechy nad hlavou. Počet se nijak neeviduje, tudíž neexistují ani žádné statistiky, kolik lidí je na tom v Kolíně tak špatně, že nemá kde bydlet," vysvětluje Růžička.

I když podobné statistiky město nevede, tak provádí šetření. Na jejich základě se tak Růžička domnívá, že v Kolíně dlouhodobě nebo krátkodobě přebývá maximálně 50 osob, kterým chybí střecha nad hlavou.