ANO má jasno: Chceme vládnout s ODS. Má to ale háček, který bude moc i na velkého Andreje

Premiér Petr Fiala obsadil ministerská křesla lidmi, kteří se nedomluví anglicky. Je to opravdu takový problém?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na papíře je to jasné jako facka. ANO se dá dohromady s ODS a vytvoří ne úplně pohodlnou, ale přesto většinu 103 hlasů. Zástupci hnutí jsou si jisti, že druhý v pořadí letošních voleb na jejich nabídku vládnout kývne. Jenomže se tak trochu přepočítali.

O variantě spojené ANO s ODS se začalo spekulovat okamžitě po sečtení hlasovacích lístků. Pro Andreje Babiše by to bylo další velké vítězství. Co je více, než se spojit se stranou, která byla před volbami jeho úhlavním nepřítelem a v podstatě doteď deklaruje, že s ním do koalice nepůjde? Vypadá to však, že ani velký Andrej zde nepochodí.

Babiš ani Faltýnek už nejsou trestně stíhaní. Získali znovu imunitu, o jejich případném znovuvydání bude muset rozhodnout nově poskládaná sněmovna.

Do karet hnutí ANO nehraje ani fakt, že ve Středočeském kraji se s ODS rozloučilo a dalo přednost spolupráci s ČSSD a KSČM. "Nabídneme ODS účast ve vládě, máme hodně styčných bodů. Chceme se jich zeptat, co jim na nás tak vadí," má jasno místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Oba subjekty by se měly sejít v úterý večer ve Sněmovně.

Pokud by se to vyjednavačům ANO povedlo, dalo by se to však zřejmě považovat za malý zázrak. Předseda ODS Petr Fiala se několikrát nechal slyšet, že s vítězem voleb do vlády nepůjde. Jako důvody uváděl nejen osoby Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, ale také například EET nebo kontrolní hlášení. "My s hnutím ANO vyjednávat nebudeme a zahrnuje to i jakoukoli formu podpory," prohlásil Fiala znovu i dnes a jakékoli varianty, byť by to měla být například podpora menšínové vlády ANO, smetl rázně ze stolu.

KDU-ČSL se chystá do opozice. Podle předsedy Bělobrádka je to reakce na malou důvěru od voličů.

Pifku teď má na ANO i středočeský lídr ODS Martin Kupka. Po rozpadu krajské koalice odmítl jakoukoli spolupráci přesto, že jeho strana byla oslovena k vstupu do nově se rodící koalice. Jako hlavní důvod uvedl podporu od KSČM, která je pro něj nepřijatelná. Dokonce ji označil za nebezpečnou. 

Klíčová slova:
ANO
ODS