Kolín zabodoval. Jeho klíčenka získala prestižní ocenění

Kolínský místostarosta přebírá cenu za Chytrou klíčenku. Co vlastně umí?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Na holešovickém výstavišti proběhl třetí ročník konference IDC IoT Forum, která se věnuje rozvoji internetu v České republice. Součástí konference byl také první ročník soutěže IDC IoT Awards, kde se udělovaly ceny o nepřínosnější, neprogresivnější a nenápaditější tuzemské projekty internetu. V čem kolínská klíčenka uspěla?

Ocenění IDC IoT Awards se udělovala ve třech kategoriích: nejlepší interní implementace (Operational Excellence), což byly projekty, které využívají internet věcí pro optimalizace vnitřního fungování organizace. Druhá kategorie byla nejlepší externí implementace (Customer Experience) pro nejlepší projekt, který využívá internet věcí pro zlepšení zákaznické zkušenosti. Přesnou definici internetu věcí najdete ZDE.

Cena se udělovala také v rámci nového obchodního modelu (Wild Card) pro inovativní obchodní modely založené výhradně na využití technologií internetu věcí.

Vítězné projekty

  • Operational Excellence - REKOLA bikesharing
  • Customer Experience: Kolínská chytrá klíčenka
  • Wild Card: projekt ProBee
  • Zvláštní novinářské obce: REKOLA bikesharing

Co vlastně jednotlivé projekty přinášejí?

 

Rekola

Jedná se o bezstanicový systém sdílení růžových kol s více než 30 000 uživateli, který úspěšně funguje v šesti městech: Praha, Brno, Olomouc, Teplice, Kladno a České Budějovice. Kola je možno vyhledávat a půjčovat pomocí mobilní aplikace a kdekoliv vracet ve vyhrazené tzv. růžové zóně. Celý systém a jeho provoz je mnohonásobně levnější než tradiční stanicové městské systémy sdílení jízdních kol.

Internet věcí je v informatice označení pro propojení vestavěných zařízení s internetem. Propojení zařízení by mělo být zejména bezdrátové a mělo by přinést nové možnosti vzájemné interakce nejen mezi jednotlivými systémy a též přinést nové možnosti jejich ovládání, sledování a zajištění pokročilých služeb.

Kolínská chytrá klíčenka

Jedná se o unikátní projekt v celoevropském měřítku. Klíčenka usnadnuje život dětem i jejich rodičům tím, že jim nahrazuje peněženku, různé platební a identifikační karty a přístupové čipy. Chytrá technologie šetří čas a náklady, k tomu všemu přirozeně vzdělává a prakticky připravuje děti na budoucnost včetně zodpovědného přístupu k financím.

ProBee

Je vlastně komplexní systém elektronického monitorování stavu včelstev. Softwarové hloubkové učení dokáže analyzovat naměření fyzikální veličiny a zjistit tak problémový stav včelstva. Včelař tak má ideální možnost následně včas zasáhnout a vyřešit tak vše ještě před tím, než nastane skutečný problém.

Kolín si úspěchu velmi cení

Chytrou klíčenku před 300 významnými zástupci českých i zahraničních firem v Praze prezentoval kolínský místostarosta Michael Kašpar a úspěchu projektu, ale vlastně i celého města, si velmi cenil. Naše město se ukázalo v nejlepší světle jako dobrý příklad.

To je jedna z dalších změn Změny pro Kolín. "Je to obrovský úspěch pro celé město. Diskuze probíhala i v angličtině s řediteli firem Dell, Vodafone nebo Red Hat," je místostarosta po právu pyšný.

Soutěž IDC IoT Awards je jediný nezávislý program ocenění českých projektů internetu věcí (IoT). Jejím cílem je ocenit nejpřínosnější, nejprogresivnější a nejnápaditější projekty a je otevřená subjektům z veřejné i soukromé sféry – firmám všech oborů, výzkumným centrům, nezávislým vývojářům, univerzitám, organizacím veřejné správy a dalším.

Vítěze vybírá odborná porota složená z analytiků nezávislé výzkumné společnosti IDC, kteří se systematicky zabývají výzkumem moderních informačních a komunikačních technologií, dále zástupci Asociace virtuální a rozšířené reality, novinářská obec, zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu a nezávislí odborníci jako Petr Koubský a Štěpán Bechynský.