Námluvy ANO s ODS nevyšly. Babišovi docházejí možnosti, vezme na milost SPD a komunisty?

Bude Karla Šlechtová řešením, pomůže ANO z rodící se krize?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Pro hnutí ANO nejlepší varianta, pro ODS naprosto nemyslitelná věc. Řeč je o společné vládě techto dvou politických subjektů. Vítěz voleb znovu tvrdě narazil a je stále jasnější, že složit fungující koalici bude pro Andreje Babiše pořádně složité.

Předseda hnutí ANO poznává na vlastní kůži, že ani s téměř třicet procenty odevzdaných hlasů nemusí mít sestavování vlády hladký průběh. Tím spíš, že prakticky všichni před volbami jasně deklarovali, že s ním do ničeho zásadního nepůjdou. Přání zřejmě budoucího premiéra země, aby se k němu přidala ODS, tak zůstalo nevyslyšeno.

Nic z toho nebude a dejte nám předsedu

Naopak, bylo celkem důrazně odmítnuto ještě předtím, než vůbec ke schůzce došlo. Na program setkání se tedy téma společného vládnutí vůbec nedostalo. "Vzali jsme na vědomí, že ODS nechce vést diskusi o spolupráci," potvrdil Andrej Babiš. Co by si však ODS přála, je post předsedy Sněmovny, kde by strana ráda viděla svého předsedu Petra Fialu. 

Dnešním dnem počínaje může kdokoli zpochybnit výsledky či průběh voleb. Stížnosti musí být Nejvyššímu správnímu soudu poslány do 3. listopadu. Zatím se však žádné podobné informace neobjevily.

"Přijde nám to rozumné, jako druhá nejsilnější strana bychom tuto funkci mít měli," má jasno Fiala. Hnutí ANO o tom ale nechce ani slyšet. Tím spíš, že si svého kandidáta už vybralo v podobě současného místopředsedy dolní komory Radka Vondráčka. "Není důvod, aby nebyl zvolen předsedou. ČSSD teď má jak předsedu Sněmovny, tak Senátu i premiéra zároveň," uvedl příklad na vítězi předchozích voleb Andrej Babiš.

Šéf ANO by chtěl v rámci fungování parlamentu zavést několik změn, například by rád omezil čas řečníků. I tady však narazil nejen u ODS, ale i u TOP 09. "Žádné změny nepodpoříme, nic takového nechceme," kroutil hlavou Petr Fiala. Pro Babiše další nemilá zpráva. Má však mnohem větší problém. Tím je sestavování vlády, do které se mu nehrne v podstatě vůbec nikdo. 

Kdo s ním půjde?

Navíc si zavřel dveře u SPD a komunistů, které už dříve z jakýchkoli jednání o vládě vyloučil. Opět se tak otvírá varianta pokračování současné koalice. I když představitelé ČSSD něco takového odmítli, nedá se předpokládat, že by se nenechali přesvědčit. Tím spíš, že jim na politické scéně zvoní hrana a následující čtyři roky mohou být poslední ve vrcholné politice. 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš by v čele Sněmovny viděl raději zástupce hnutí ANO, než Petra Fialu. Tomio Okamura z SPD by zase rád obsadil jeden post místopředsedy.

Role KDU-ČSL je už tak jasná. Prohlášení Pavla Bělobrádka, že se strana odebere do opozice a dá tak voličům najevo, že se chce napravit a příště snad i usilovat o slušnější mandát, zněla velmi vážně. Pro Babiše tu pak zůstane varianta menšinové vlády s ČSSD s tichou podporou komunistů. Jiná varianta se mu teď zkrátka nerýsuje. ODS, TOP 09 i STAN s ním nic mít nechtějí. To samé se dá čekat od Pirátů. SPD a KSČM zase nechce Babiš. 

Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Možná se nakonec do hry přeci jen dostane varianta, že Babiš bude muset obětovat sám sebe a stáhne se do pozadí. Ne, že by všechno neřídil. Ale do čela země prostě nasadí figurku. Může to být třeba Karla Šlechtová nebo někdo jiných z věrných, kterým věří.