Rekonstrukce kosteleckých ulic zatím bez omezení. Bude ale hůř

Nové školní učebny ve formě kontejnerových jen tak nebudou.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Doposud se nejen nevytvářejí komplikace, ale dokonce v ulicích a na silnicích nevznikají ani dopravní omezení. Rekonstrukce, která má zvýšit bezpečnost chodců ve městě, brzy ukončí svou první etapu. Co přinese ta druhá a na co se mohou těšit řidiči?

Projekt, který má v Kostelci nad Černými lesy zvýšit bezpečnost chodců ve městě, momentálně finišuje v rámci I. etapy. Žádná omezení v dopravě zatím nejsou, nicméně občas se stane, že jsou menší problémy s parkováním u školy.

"Když zrovna přijedou mašiny a naváží materiál, tak je to občas s parkováním komplikovanější, nicméně se děti do školy dostanou úplně v pohodě," vysvětlil nám místostarosta města Jan Černý.

Ohrožena navíc není ani jejich bezpečnost. "Místa, kde se realizují stavební práce, jsou zajištěná a ohraničená, navíc vždy kolem nich hlídá povolaná osoba," pokračuje Černý, který nám navíc sdělil, že by první etapa měla skončit na začátku listopadu.

Černokostelečtí sice měli již k dispozici materiál na opravu chodníků, nicméně nakonec jim byl tak trochu k ničemu. Rekonstrukce je totiž pod přísným dohledem památkářů a objednat se tak musela žula světlejšího odstínu, aby lépe vynikl vzor.

Dopravní omezení brzy přijdou

Momentálně se sice vše obejde bez nich, nicméně tento stav nebude trvat věčně. Firma se totiž brzy, v rámci II. etapy rekonstrukce, bude posouvat do Pražské ulice. "Ulice je celkově úzká a stejně tak tomu je i v rámci chodníků. Tady už se omezení budou muset realizovat. Jsou asi dvě možnosti, buď dopravu budou řídit povolané osoby, nebo nainstalujeme semafory," vysvětluje Černý možnosti řešení situace.

Projekt zvýšení bezpečnosti chodců bude znamenat investici ve výši 8 782 600 Kč, městu se ale podařilo získat dotaci 7 947 900 Kč, zbytek bude hrazeno z rozpočtu Kostelce nad Černými lesy.

V rámci II. etapy se následně bude pokračovat také do Kutnohorské ulice, kde se také dají očekávat omezení. Ulice a chodníky jsou opět úzké a i v tomto případě dojde buď k vedení dopravy povolanými osobami, nebo formou semaforů.

Průběh druhé etapy, která bude navazovat na tu první, samozřejmě budou ovlivňovat také klimatické podmínky. Odložení na jaro příští roku ale v Kostelci v úvahu nepřichází. “Musíme pokračovat přes podzim a zimu, není čas projekt odkládat,” vysvětluje místostarosta města.

Přibudou i navigační prvky

Ty by měly pomoci osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Přechody na náměstí a také v přilehlých ulicích se navíc promění v bezbariérové. Zajištěny také budou vodící linie a při větší vzdálenost pak bude úsek doplněn umělou linií, k dispozici budou také signální pásy.

Realizace projektu by měla přinést výrazně zlepšenou bezpečnost provozu v řešených lokalitách, jelikož chodci budou moci bez omezení používat chodník s bezbariérovou úpravou a k přecházení používat určená místa. Úpravy na chodnících by také měly zajistit bezbariérový přístup k zastávkám hromadné dopravy.