Beroun se zaměřil na opravu významných památek. Na řadě je Plzeňská brána

Na Kapli Panny Marie Bolestné (na snímku) se před časem zaměřili tesaři a kameníci. Nyní se město pustilo do opravy Plzeňské brány
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po opravě kaple se královské město Beroun zaměřilo na opravu Plzeňské brány. Chodce ochrání lešení. Tedy alespoň teoreticky. Omezí oprava průchod kolem památky a čekají se třeba i dopravní komplikace?

Beroun se může pochlubit mnoha historickými pamětihodnostmi. Je chvályhodné, že se město snaží je i udržovat a nečeká, až lidem začnou kusy zdí padat na hlavu.

Oprava dveří vyšla na 300 tisíc

Na několik měsíců se například na kapli Panny Marie Bolestné zaměřili tesaři a kameníci. Kromě rekonstrukce vchodových dveří včetně nového kování se opravilo i kamenné ostění vstupních dveří, sokl vstupního rizalitu a kamenné ostění u studničního stavení. Stavební práce si vyžádaly přes 300 tisíc korun.

Plzeňská brána byla nedílnou součástí městského opevnění, vybudovaného na přelomu 13. a 14. století. Výška hlavní hradební zdi se pohybovala v rozmezí 6 až 9 metrů a v nepravidelných intervalech ji doplňovalo 37 hranolových bašt, z nichž do dnešní doby zůstalo celkem 20 v různém stupni zachovalosti. Hlavní hradba byla navíc obklopena parkánovou zdí a hradebním příkopem, zajišťujícím větší obranyschopnost města.

Na místě barokní kaple byla léčivá studánka

Pseudogotická kaple se nachází na svahu severovýchodně nad Berounem. Postavena byla v letech 1894–1895 podle plánů J. Mockera na místě barokní poutní kaple u léčivé studánky z roku 1724.

Ke kapli vede od berounského hlavního nádraží modrá turistická značka přes centrum, která pokračuje k rozhledně Děd. Od kaple je výhled na celý Beroun a přilehlé široké údolí soutoku Berounky a Litavky.

Vodě se přisuzovala léčivá moc

Roku 1723 se u studánky ve svahu kopce severozápadně nad historickým centrem Berouna údajně událo několik zázraků.

Vodě ve studánce začala být připisována léčivá moc a již roku 1724 zde nechal berounský děkan Jiří Procházka postavit poutní kapli. Stoupající zájem věřících o léčivou studánku přinesl zřízení křížové cesty a v letech 1733–1786 ji udržovalo a ochraňovalo několik poustevníků.

Rekonstrukce Plzeňské brány vyjde na dvě stě tisíc

Nedávno také odstartovala oprava Plzeňské brány v Berouně. Stavební firma se zaměřila na vnitřní omítky, které jsou poničené zatékáním do objektu, dále se obnoví prasklá střešní krytina a lokálně se vymění latě. V rámci oprav se také narovná lvíček na špičce brány.

"Kvůli bezpečnosti chodců bylo kolem brány postaveno lešení. Z ulice Palackého tak nyní nelze zatočit do Hornohradební. Stavební práce, které si z rozpočtu vyžádají zhruba 200 tisíc korun, skončí nejpozději na konci října," uvedla mluvčí radnice Petra Lišková.