Odcházející poslanci a ministři hlady nezemřou. Vyplatí se jim statisíce

Daniel Herman aby si přivezl dvoukolák, odchodné opravdu nedostane malé
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Být poslancem je dobrý job. Když jde všechno dobře, čtyři roky máte teplé místečko. Pokud to nevezmete za opravdu špatný konec, nikdo si vás moc nevšímá. Stačí sem tam do Sněmovny dorazit, pak do vás ani nerýpou média. Každý měsíc vám "přiteče" 71 tisíc korun a krásný bonus na závěr. No, neberte to.

Více než polovina poslanců opuští Sněmovnu a nahradí je noví kolegové tak, jak rozhodli voliči ve volbách. Má-li někdo pocit, že se ti chudáčci budou mít špatně, protože se najednou ocitnou na ulici, tak můžete být v klidu. Škodni opravdu nebudou. Každý řadový poslanec, který neměl žádnou další funkci, si odnese krásných 355 tisíc korun jako takové výslužné.

Kolik si kdo odnese?

Proč zrovna taková částka? Dostanete se k ní jednoduchým počtem. Vezmete počet let odsezených ve Sněmovně, což jsou maximálně čtyři, a k tomu připočtete ještě jeden měsíční plat. Jestli jste byli předsedy poslaneckého klubu nebo předsedou jednoho z výborů, máte se teď ještě lépe. Odnášíte si rovného půl milionu. Tito poslanci totiž brali 100 tisíc měsíčně.

Piráti si díky nedávným volbám během následujících čtyř let na státních příspěvcích na účet připíšou 174 miliónů korun. Je to třináctkrát víc, než dostali v roce 2013. 

Říkáte si, že jsou na tom tedy hůře odcházející ministři, kteří nebyli zároveň poslanci? Rozhodně ne! Celé volební období vydrželi dva, konkrétně za kulturu Daniel Herman a šéfka resortu práce a sociálních věcí Michaela Marksová. 135 500 korun měsíčně znamená, že jim na účet dorazí 677 500 korun. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří si neodkroutili celé období. Jen se jim částka vypočítá podle měsíců, které byli ve funkci. 

Není to špatný klíč?

Matematiku si tímto způsobem oživí Ivan Pilný za spravedlnost, ministr školství Stanislav Štěch i jeho stranický kolega z ČSSD Miloslav Ludvík, který měl na starosti zdravotnictví. Na své si přijde i boss resortu průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Zatímco poslanci penízky dostanou ve velmi krátké době, ministři si musejí počkat na konec svého kabinetu.

Abychom nebyli zlí, je nutno podotknout, že řada z odcházejících zákonodárců či ministrů ve svých funkcích makala naplno a své "výslužné" si zaslouží. Ovšem najde se i řada těch, o kterých jsme za celou dobu jejich pobytu ve Sněmovně neslyšeli, nijak na sebe neupozorňovali a zrovna dvakrát se nepřetrhli. Je otázkou, jestli by se ve způsobu odměňování neměl nastavit nějaký klíč v podobě pracovních výkonů. Takto je to dost nespravedlivé.