Vitamín D: Na podzim se projevuje jeho nedostatek, může za řadu nemocí

Proč na vás hned "vleze" chřipka? Je to jednoduché
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Věděli jste, že nedostatek vitamínu D je jedním z důvodů, proč v zimě či na jaře onemocníte chřipkou nebo jinými respiračními onemocněními? Právě v období chřipkových epidemií, kdy se spotřebují zásoby vitamínu D vytvořené díky slunečnímu záření v létě, bývá jeho hladina nejnižší. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitamínu D téměř 50 % naší populace. 

Vitamín D vzniká účinkem slunečních paprsků na kůži, je získáván ze stravy nebo jako vitamínový doplněk. Již dlouho je známo, že nedostatek tohoto vitamínu se projeví v dětství malformací kostí (rachitida). Nově byla prokázána celá řada jeho rolí v organismu, například jeho zásadní význam pro naši imunitu.  

Vitamín D ovlivňuje 200 různých chemických reakcí v organismu. Byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a ve všech lidských tkáních.

Vitamín D umožňuje správně fungovat, množit se a rychle reagovat na infekci těm bílým krvinkám a dalším složkám imunity, které tuto obranu zajišťují. Působí stimulačně na imunitu vrozenou i získanou. Nové poznatky ukazují jeho klíčovou roli pro obranu proti infekčním onemocněním, například respiračním nemocem, jako je třeba chřipka.

"Mnoho studií ukazuje i na vyšší výskyt nádorových onemocnění prsou a střeva u lidí s nízkou hladinou tohoto vitamínu, stejně tak na zřetelně vyšší výskyt tzv. autoimunitních onemocnění, kdy se imunita obrací proti vlastním tkáním – příkladem je roztroušená skleróza," vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Má význam pro správnou funkci mnoha orgánů

Nové poznatky také naznačují, že vitamín D hraje rozhodovací roli pro udržení zdraví kardiovaskulárního systému. Jeho nedostatek se považuje za nezávislý rizikový faktor některých onemocnění srdce a úmrtí na kardiovaskulární příčinu. Vysoký krevní tlak či diabetes II. typu jsou také zjišťovány častěji u lidí s nízkými hladinami vitamínu D.

U starších osob nedostatek vitamínu způsobuje řídnutí kostí a vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztrátu rovnováhy a pády, ztrátu svalové síly a svalové hmoty. U sportovců má vitamín D výrazně pozitivní vliv na objem, výkon a regeneraci svalů, postřeh a koordinaci pohybů.

Vitamín D a těhotenství

"Léčba nízkých hladin vitamínu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy u žen a celkový vývoj a růst plodu k normální porodní hmotnosti, dále na snížení výskytu některých komplikací, jako je například těhotenská cukrovka a preeklampsie," doplňuje Podroužek.

Pouze 1 % lidí v ČR získá dostatek vitamínu D ze stravy. Současný životní styl a nedostatek slunečního záření po velkou část roku vede k omezení tohoto zdroje, proto je většinou nutné cílené doplňování vitamínu D v podzimních až jarních měsících.

Jak se nechat vyšetřit?

Dostatek vitamínu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu 25-hydroxyvitaminu D v plazmě. Pokud máte o vyšetření zájem, na krevní odběr přijďte nalačno, zhruba 12 hodin předtím nejezte a nekuřte. Je vhodné vypít čtvrt litru vody či neslazeného čaje. Výsledky lze vyzvednout další pracovní den po odběru krve.

Veškerá vyšetření můžete absolvovat i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. Je to samozřejmě rychlejší než čekat na předpis. Navštívit rovnou přímo odběrová místa má rozhodně smysl. Péče o zdraví je nejlepší investice!