Březnická firma vyrábí hlavně tesařské kování pro dřevostavby. Ročně investuje milion do certifikace

Hlavním oborem společnosti BOVA je výroba tesařského kování. Na snímku je jednatel společnosti Jiří Ježek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Březnická firma BOVA patří spíše k těm menším. Má zhruba sedmdesát zaměstnanců. Nyní ale přišla s chytrou pomůckou, která stavařům a projektantům dřevěných konstrukcí zajistí velkou úsporu času a peněz. Spolupracovala přitom s ČVUT.

K tomu firma použila inovační voucher od Středočeského inovačního centra (SIC) a společnost ho využila pro úhradu nákladů na spolupráci s ČVUT při řešení problému, který se týkal hojně využívaných kovových úhelníků pro spojování dřevěných prvků. Jeho charakteristika je sice popsaná i v evropských normách, ale příliš obecně, s nejednoznačným výkladem.

Firma existuje 25 let. Část jejího výrobního programu navazuje na dřívější Středočeské dřevařské závody. "Naším hlavním oborem je výroba tesařského kování pro dřevostavby," uvedl jednatel společnosti Jiří Ježek.

Společnost BOVA Březnice, spol. s r.o., byla založena v roce 1992 jako výrobní firma, zabývající se produkcí spojovacích prostředků pro tesařské konstrukce. Její zakladatelé navázali na dlouholeté výsledky ve vývoji a produkci nabízeného výrobního programu.

Výrobky vyváží i do Francie nebo Německa

BOVA dále vyrábí a dodává technologii pro výrobu dřevěných příhradových vazníků. Jsou to například lisy pro montáž styčníkových desek s trny, úhlové pily pro přesné řezání dřevěných prvků a software pro navrhování a výpočet.

Tato technologie umožňuje vyrábět příhradové vazníky ve výrobní hale a dopravovat je na stavbu hotové. Používají se zejména pro zastřešování supermarketů, rodinných domů, sportovních hal, zemědělských objektů nebo jízdáren. V současné době je používá zhruba padesát výrobců v Čechách a na Slovensku. Své výrobky vyváží BOVA například do Francie, Belgie, Německa a na Slovensko.

Konkurence je především z Polska a Číny

"Na trhu je nepřeberné množství tesařských spojek a kování. Jsou toho teď plná železářství a hobbymarkety. Konkurence je z Polska, Číny a dalších zemí. Je obtížné se v tom vyznat a vybrat ten nejlepší výrobek," upozornil Zdeněk Leiterman, konstruktér firmy BOVA.

Kvůli uplatnění na mezinárodních trzích musí BOVA Březnice každoročně investovat zhruba milion korun do nezbytné certifikace svých výrobků, a to například i na základě přijímaných stále nových a nových evropských norem. "Pro malé a střední firmy je to obrovská zátěž. „Potřebovali bychom na tuto oblast výrazně více peněz, než kolik se nám dostává," podotkl Jiří Ježek.

"V centru ČVUT v Buštěhradě jsme tyto konkrétní spoje, jednalo se o osm druhů v desítkách rozměrových variant, fyzicky vyzkoušeli a naměřili skutečné jejich hodnoty," vysvětlil Zdeněk Leiterman. Výsledkem jsou návrhové tabulky, které s sebou přinášejí obrovskou úsporu času a peněz.

Projektanti už nemusejí počítat jednotlivé spoje

"Nyní už nemusejí projektanti každý ten spoj konkrétně počítat. Kdekoliv v Evropě budou navrhovat dřevostavbu a budou přemýšlet, jaké tam použijí od nás kování, podívají se do našich návrhových tabulek a ihned to budou vědět," zdůraznil Zdeněk Leiterman.

Březnická BOVA tím získala výraznou konkurenční výhodu, kterou chce nyní na tuzemských i evropských trzích maximálně zužitkovat. Firma vlastně s výrobkem nyní může dodávat i službu. Zatímco u konkurence musí projektanti složitě počítat, tady jim stačí podívat se do tabulek. Tím se zvyšuje šance, že budou chtít na projektovaných stavbách právě výrobky březnické firmy BOVA.