O dušičkách má policie pohotovost, přibývá krádeží v autech i nehod

Dušičky jsou obdobím, kdy vzpomínáme na ty, kteří již nejdou mezi námi, ale bohužel i obdobím, které zneužívají různí zloději
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Před takzvaným dušičkovým obdobím vyrábíme a nakupujeme svícny, cestujeme a možná kvůli vzpomínkám na ty, kteří již nejsou mezi námi, ztrácíme obezřetnost. Dejte si ale pozor na to, že každý neuvažuje jako vy. Někdo třeba čeká, až opustíte auto a zapomenete v něm třeba nákup.

Jako každý rok kolem svátků dušiček vyrazí na silnice i řady takzvaných svátečních řidičů. Tedy těch, kteří vyjedou z garáže maximálně o nějakém svátku a nejsou zrovna zdatnými šoféry.

Památka zesnulých, která připadá na 2. listopadu, je v římskokatolické církvi dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za zemřelé. Liturgické obřady slouží v tento čas i Církev československá husitská, která vzešla z prostředí katolického modernismu po první světové válce.

Policie: Nepřeceňujte své schopnosti

Proto policie nabádá řidiče, aby v době svátků věnovali jízdě maximální pozornost. Silnice jsou také v tu dobu přeplněné a letos to vypadá, že cestu k místům posledního odpočinku svých příbuzných zvolí lidé povětšinou na sklonku tohoto týdne a o víkendu. Ke zvýšenému provozu navíc musíme počítat s podzimním počasím, které může doprovázet snížená viditelnost kvůli mlze, dešti a celodennímu šeru.

"Apelujeme na všechny řidiče, a to především na takzvané sváteční řidiče, aby se plně věnovali řízení, dodržovali nejvyšší povolenou rychlost, bezpečnou vzdálenost a rozestupy mezi vozidly a především nikdy nepřeceňovali svoje síly. Stejně jako v předchozích letech se Policie ČR v souvislosti s blížícími se svátky Památky zesnulých bude ve zvýšené míře věnovat silničnímu dohledu a především předcházení trestné činnosti páchané na hřbitovech a v okolí," potvrdila mluvčí policie Eva Kropáčková.

Věci v autě lákají zloděje

Zloděje v tomto období lákají zaparkovaná auta. Ne, že by zrovna šli po autech, ale po věcech v nich. Každoročně mají policisté plno práce při řešení vloupání do aut a krádeží příručních zavazadel ponechaných uvnitř vozů z důvodu úklidu a zdobení hrobů.

Neměli bychom tedy v autech nechávat žádné věci, jako jsou mobily, fotoaparáty, notebooky, doklady od auta či peněženky. Ani v podstatě bezcenné věci jako oblečení nebo prázdné tašky či krabice se nevyplácí ponechávat v autech. Zloděj neví, že je třeba krabice prázdná, a když už nic jiného, rozbije vám okno.

Dejte věci do kufru

Policie proto doporučuje veškeré tašky schovat do zavazadlového prostoru ještě před odjezdem ke hřbitovu. "V žádném případě si nedávejte cenné věci do zavazadlového prostoru až po zaparkování. Pachatelé vás mohou pozorovat a velmi snadno se tak stanete jejich obětí. Zrovna tak při čistění a zdobení hrobů své osobní věci nikdy nespouštějte z očí a nikdy se od nich nevzdalujte," doplnila Kropáčková.

Zloději se ale nestydí krást věci ze samotných hrobů, kde mizí nejčastěji květiny, smuteční vazba, věnce, svícny, ale také sošky a bohužel
 i urny. To vše bohužel mohou snadno zpeněžit.