Zahradníkův rok: Nezapomeňte před zimou na skalku a nenechte se zlákat nabídkou teplomilných stromů

Ze skalky ukliďte všechno listí, nebo vám odumřou drobné keře
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sychravé počasí se podle předpovědi v půli týdne trošku umoudří, a tak můžeme ještě nějaký čas věnovat zazimování naší zahrádky či skalky. Co ještě stihnout před zimou, poradí pěstitel Petr Kumšta.

Ač se může zdát skalka takřka bezúdržbovou, pokud ji máme celou osázenou rostlinami či keři, i tak si nějakou péči občas zaslouží. A jak radí pěstitel Petr Kumšta, neměli bychom zapomenout odstranit spadané listí.

Pod listím keříky odumírají

"Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci. Obecně jsou pod vrstvou napadaného listí také ideální podmínky pro rozvoj houbových chorob a škůdců," vysvětluje pěstitel a dodává, že právě z tohoto důvodu pečlivě listí ze skalky shrabujeme či sbíráme, a to už od začátku opadu listů až do konce podzimu.


Pelargonie, lidově nazývané muškáty, patří k nejoblíbenějším balkonovým i hrnkovým květinám. Je poměrně nenáročná na pěstování a vyznačuje se odolností vůči chorobám, škůdcům i nepřízni počasí.
 

Jak přezimovat muškáty

Na přezimování muškátů je už nejvyšší čas, pokud jsme tak už raději neučinili s ohledem na počasí. Pro přezimování muškátů vybíráme pokud možno co nejsvětlejší stanoviště. "Vhodná je například chladnější chodba a zimní zahrada. Druhou základní podmínkou pro dobré přezimování je dodržování teploty, která by měla být přibližně v rozmezí 10 až 13 °C. A poslední nutnou podmínkou je správná zimní zálivka," radí Kumšta a připomíná, že v žádném případě nesmíme rostliny přemáčet, zaléváme je jen občas a mírně. Platí, že v jakém poměru snížíme teplotu prostředí pro přezimující rostliny, v takovém poměru snížíme i zálivku.

Ještě je čas na výsadbu česneku

Koncem října je vhodná doba pro vysazování česneku. Pro výsadbu volíme hlubší hlinitopísčité půdy dobře zásobené živinami a slunnou a teplou polohu. Proti mrazu je dosti odolný.

"Česnek zařazujeme do takzvané druhé pěstební trati, nesnáší totiž čerstvé hnojení chlévskou mrvou. Nejvhodnějšími předplodinami jsou košťáloviny nebo okurky. Nevhodnými předplodinami jsou brambory, rajčata, veškerá cibulová zelenina a cibulové květiny. Právě z fytosanitárních důvodů by se cibulové zeleniny a květiny měly na stejný pozemek zařazovat nejdříve po pěti až šesti letech," shrnuje základní pravidla pěstování zeleniny na jednom záhonu Petr Kumšta.

Nesázejte na podzim meruňky

Nenechte se zlákat nabídkou v zahradních centrech, ovocných školkách a nesázejte v podzimním termínu meruňky a jiné teplomilné ovocné stromy. Meruňka, stejně jako broskvoň pochází z odlišných klimatických podmínek, jsou choulostivější a hůře ukončují vegetaci, snadno tedy namrznou.

Z těchto důvodů je proto vhodnější tyto ovocné druhy vysazovat na jaře. Při nákupu dobře prohlédneme celý stromek, zda není poškozený mrazem. Pupeny by měly vykazovat známky narašení.