Červená řepa je zázrakem naší kuchyně, skvěle chutná a umí i léčit

Červená řepa je skutečnou superpotravinou. Nevěříte, tak si přečtěte, co všechno obsahuje
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Červená řepa, to je potravina, kterou jedni milují a ti druzí nenávidí. Možná to mají spojené ještě s docházkou do školy, kdy pro děti řepa ne zcela příjemné chuti zdobila talíř nebo misku. Věřte ale, že řepa je ve skutečnosti superpotravinou. Podívejte se, co všechno obsahuje a jak se dá připravit.

S věkem se mění chutě, a tak mi dá mnoho lidí za pravdu, že jak v dětství tuhle zeleninu nesnášeli, najednou se pro ně stala pochoutkou. Samozřejmě, musí se umět chutně připravit. Pak zjistíte, že tuhle zeleninu vlastně milujete. Je součástí zeleninových směsí, dá se chutně nakládat, jsou z ní úžasné pomazánky nebo je nedílnou součástí třeba boršče. O kvašené zelenině, v níž se skvěle vyjímá řepa, jsme psali zde.

Řepa červená je dvouletá rostlina, u které se konzumuje její podzemní část. Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3 000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Římě, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék.

Řepa je levná, dá se snadno skladovat

Její výhodou není jen, že je bohatá na živiny, vitamíny a další látky prospěšné našemu zdraví, ale nijak vám ani nezatíží rozpočet její nákup. Je levná a přitom úžasná. Navíc, pokud ji ihned nespotřebujete, dá se lehce, bez ztráty kvality, poměrně dlouho skladovat.

Bulva je plná vitamínů a minerálů

Červená řepa je kořenová zelenina, která si opravdu zaslouží pojmenování superpotravina. Obsahuje hodně železa a kyseliny listové, čímž ji lze zařadit do jídelníčku, pokud někdo bojuje s chudokrevností.

Tato zelenina detoxikuje organismus a pomáhá předcházet onemocnění srdce. Obsahuje také hodně vitamínů a minerálů. Její příznivé účinky na zdraví jsou známé odpradávna a má rozmanité využití v kuchyni. Přesto byla opomíjenou zeleninou, ale její sláva se postupně dostává do popředí zájmu všech, kteří dbají na zdravou výživu a zdravý životní styl.

Pijte syrovou šťávu, budete zdraví

Odborníci dokonce doporučují pít přímo šťávu ze syrové řepy. Pokud by vám vadila její chuť, není nic jednoduššího, než ji smíchat se šťávou z jablek, mrkve a celeru. Přidat můžete třeba pomeranč. V řepě je také betain, který zabraňuje kornatění tepen a používá se i jako potravinářské barvivo.

Důležitý je i antioxidant betacyanin, jenž je podle odborníků důležitý jako prevence proti rakovině. Nedílnou součástí bulvy je pochopitelně tolik potřebná vláknina. Červená řepa je v neposlední řadě významným zdrojem vitaminu C a E. Tělu pak dodává minerální látky jako hořčík, železo, zinek a draslík.

Přesvědčilo vás to, abyste tuto skvělou zeleninu zařadili do svého jídelníčku? Zkuste třeba chutnou pomazánku s vlašskými ořechy.

Pomazánka s ořechy

Připravte si asi 250 g řepy, 50 g vlašských ořechů, tři stroužky česneku, dvě lžíce majonézy a 50 g bílého jogurtu. Jen tak na sucho na pánvi orestujte najemno nasekané ořechy. Mezitím si uvařte řepu doměkka, nechte vychladnout a po oloupání ji nastrouhejte najemno. K řepě pak přidáme ořechy, prolisovaný česnek a zjemníme jogurtem a majonézou. Nakonec podle chuti opepříme a osolíme.

Nakládaná řepa na sladkokyselo

U tohoto receptu, který je klasickým návodem na nakládání řepy, vycházíme z toho, kolik řepy chceme nakládat. Spočívá tedy v množství nálevu, který děláme ze 3 litrů vody. Pokud jsme neodhadli množství bulv, nevadí. Když nám zbyl nálev, dokoupíme další řepu a můžeme ho využít.

Recept na nálev

Do hrnce dáme 3 litry vody, přidáme půl litru octa, 40 dkg cukru, 4 dkg soli a lžičku fenyklu. Nálev svaříme a mezitím uvaříme bulvy ve slupce. Když je řepa vařená, ne převařená, oloupeme ji a nakrájíme na kolečka nebo jak nám vyhovuje. Kousky řepy plníme do sklenic a zalijeme vychladlým nálevem. Pět minut sterilizujeme a je hotovo.