O zimní údržbu v kraji se starají stovky strojů. Musí stihnout uklidit téměř devět tisíc kilometrů silnic

Technika na zimu je připravená
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Zima je za dveřmi a silničáři či technické služby měst a obcí už mají zásoby posypového materiálu pod střechou nebo na hromadách a někde i obnovili vozové parky. Od 1. listopadu totiž fungují zimní služby a je jen otázkou času, kdy vyjedou první sypače třeba jen rozsolit namrzlou silnici.

Středočeská správa a údržba silnic zajišťuje a koordinuje zimní údržbu silnic I., II. a III. třídy. Zimní období je podle zákona stanoveno od 1. listopadu do 31. března, kdy dispečink nepřetržitě sleduje sjízdnost silnic a vývoj počasí a vysílá do terénu údržbová vozidla.

K dispozici je kolem 250 sypačů s radlicí, zhruba 16 traktorů se závěsnou radlicí a přes 10 sněhových fréz. Pro kalamitu je sjednána pomoc u zemědělců, stavebních firem a živnostníků, kteří mají nakladače a traktory s radlicí. 

Samotná realizace údržby silnic ve Středočeském kraji probíhá dodavatelskými společnostmi. Tyto společnosti provádějí údržbu na základě smluv o dílo pro jednotlivá cestmitrovství. Krajská správa a údržba silnic zajišťuje údržbu silnic I. třídy pro Ředitelství silnic a dálnic ČR. Jedná se o rychlostní silnice I. třídy označené písmenem "R" a ostatní silnice I. třídy. Organizace údržby silnic I. třídy je na základě uzavřeného smluvního vztahu.

Do půl hodiny musí být stroje na silnici

Doba od zjištění špatné sjízdnosti silnice do výjezdu údržbových vozidel nesmí být delší než půl hodiny. Při silném sněžení projede údržbové vozidlo trasu dvakrát. Vozovky se ošetřují především chemickým posypem.

V chráněných krajinných oblastech, pásmech zdrojů pitné vody i na málo frekventovaných silnicích se používá šetrnější, takzvaný inertní posyp, který ale má menší účinnost.

Zima vyjde kraj na stovky milionů korun

Průměrné náklady na zimní údržbu silnic II. a III. třídy, které jsou ve středních Čechách dlouhé celkem 8 600 kilometrů, je necelých 400 milionů Kč.

Příbram na zimu posílila vozový park

Ve městech a obcích se o údržbu silnic v zimě starají technické služby. Novou techniku pořídily před nastávající zimou Technické služby města Příbram (TS). A jak uvedla mluvčí radnice Pavlína Svobodová, přípravě stávající techniky, nářadí a zajištění pracovníků na zimní období věnují technické služby maximální péči. V rámci obnovy vozového parku letos navíc nově pořídily silniční posypové auto MAN, chodníkový sypač ZEBRA, osadily radlicí novou samochodnou sekačku ETESIA a nechaly zrenovovat 36 let starou Škodu 706, která je nyní jako nová. Pro letošní zimu mají k dispozici zhruba 550 tun posypového materiálu.

Město technickým službám přeje

Letos, stejně jako každý rok, tak budou TS hlídat a zajišťovat sjízdnost silnic a schůdnost chodníků v majetku města Příbram. "Celý systém zimní údržby je v souladu se zákonem zaměřen na zmírňování nepříznivých následků a v žádném případě není možné následky zimních podmínek zcela odstranit," zdůrazňuje ředitel Technických služeb města Příbram Pavel Mácha.

"Současná radnice se snaží vyššími investičními příspěvky technické služby podporovat, a proto věřím, že se v rámci tohoto stanoveného rozpočtu a dostupné techniky budou snažit udělat maximum pro to, aby byly silnice a chodníky v zimním období ošetřeny k co největší spokojenosti obyvatel města," dodal k tomu místostarosta města Václav Švenda.

Při kalamitě může být nasazeno až 60 lidí

Technické služby města Příbram zabezpečují zimní údržbu 99 autobusových zastávek, 203 přechodů pro chodce, 56 schodišť, 116 kilometrů chodníků, z toho 68 kilometrů je uklízeno strojově a téměř polovina z nich ručně. Rovněž je obousměrně udržováno asi 153 kilometrů silnic. Na to mají k dispozici čtyři silniční sypače, dva traktory s radlicí, šest chodníkových sypačů, osm malých kusů mechanizace s radličkou nebo frézkou a na údržbu integrovaných obce tři traktory s radlicí.

Aby měli jak nakládat posypový materiál, k tomu slouží dva kolové nakladače. Do ručního úklidu sněhu z chodníků může být v případě potřeby zařazeno až 60 lidí. Tyto zaměstnance a výše uvedené prostředky technické služby nasazují do ulic v případě hromadného spadu sněhu. "S ohledem na kapacitní možnosti rovněž máme uzavřeny smlouvy s firmami na výpomoc při kalamitních situacích," doplňuje ředitel Mácha.

I Příbram má nonstop službu dispečera

Od 1. listopadu je opět k dispozici nonstop služba dispečera technických služeb. Na telefonním čísle 777 705 600 můžete kdykoli hlásit závady na sjízdnosti nebo schůdnosti komunikací. "Je nutné si však uvědomit, že ne všechny silnice v našem městě z důvodu jejich odlišného vlastníka mají ve správě příbramské technické služby," upozorňuje místostarosta Švenda s tím, že v takových případech je třeba oznamovat nedostatky či případně závady ve sjízdnosti na telefonním čísle 724 799 159.