Úvalské náměstí Svobody dostane novou tvář. Žlutý Mamut by se měl bourat

Budova Mamuta by měla být zbořena, nahradit by to měl takovýto komplex. Na další detaily se podívejte do naší fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Úvaly chtějí být pro své obyvatele co možná nejvíce atraktivní. Rekonstrukce náměstí Arnošta z Pardubic již probíhá, ovšem za dveřmi je další snaha města o zatraktivnění. Co se na náměstí Svobody chystá?

K současné podobě náměstí Svobody patří neodmyslitelně už dlouhé roky žlutý objekt "Mamuta". Ten obyvatelé Úval dlouhodobě využívají jako místo, kde si mohou zacvičit ve sportovním centru, také ale nakoupit nebo dojít na poštu. 

Společnost oslovila město se záměrem zbourat Mamuta

K oslovení města došlo již na jaře a záměrem společnosti je, aby se na místě parkoviště postavily bytové domy. "Naší představou, kterou plně podpořil i městský architekt David Kraus, bylo, aby novou zástavbou na místě nevznikly jen byty, ale také veřejný prostor, který dotvoří náměstí Svobody," uvedl starosta Úval Petr Borecký.

Tento objekt nepatří městu, nýbrž společnosti Fisolta Group, a to včetně přilehlého parkoviště.

Co by tudíž podobná změna mohla přinést obyvatelům? Město by rádo v případě rekonstrukce nabídlo zázemí pro obchody, restaurace, zachovalo poštu a přidalo i místo pro trávení volného času. Cílem je také zajistit podzemní parkoviště, které by sloužilo nejen pro návštěvníky a obyvatele samotného komplexu, ale také jako záchytné parkoviště pro nádraží.

Město chce náměstí Svobody zreprezentativnit

Několikaměsíční jednání s firmou Fisolta Group se začíná jevit jako atraktivní do budoucna. "Podařilo se přepracovat projekt k řešení, které by mělo být atraktivní jak pro investora, tak zároveň i pro občany Úval. Hlavním cílem vedení města je udělat z náměstí reprezentativní místo doplněné veřejnými službami," vysvětluje Borecký.

Projekt je každopádně aktuálně ve fázi, kdy se snaží město získat od obyvatel zpětnou vazbu. Právě proto se také bude konat veřejné představení tohoto projektu, a to již dnes v 18:00 ve společenském sále DPS právě na náměstí Svobody. Tam celým projektem všechny zájemce provede samotný investor.

Co se ve městě ještě letos bude dít?

Horní Úvalák by měl být bezpečnější

Dlouhodobě v této lokalitě totiž byl problém s tím, že chodci, kteří šli domů a bydleli dál od centra, než je školka na Pražské, museli chodit po silnici. Nyní se ale dočkají zlepšení, jelikož by měl v případě únosného počasí do konce listopadu vzniknout propojovací chodníček, který bude takovým provizorním řešením, než dojde ke komplexní rekonstrukci Pražské ulice v závěrečné etapě rekonstrukce průtahu Úvaly.