Chystáte se nakupovat vánoční dárky online? Na tohle si dávejte pozor

Pohodlí a lepší výběr. Ale také řada nepříjemných nástrah
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Šetří čas i peníze. Online nákupy jsou v posledních letech čím dál tím oblíbenější, což se projevuje i při vánočních nákupech. Lze tak totiž často nakoupit výhodněji než v kamenném obchodě. Díky různým porovnávačům cen můžete dokonce ušetřit i několik tisíc. Ale i nakupování na internetu má své stinné stránky v podobě nejrůznějších rizik. Víte, jak na online platby bezpečně?

Podle aktuálního průzkumu se chystá alespoň některé dárky přes e-shop pořídit 74 % procent Čechů. Což je číslo, o kterém jsme si mohli ještě před pár lety nechat maximálně tak zdát. Samozřejmě to ale znamená, že při nedodržení správných postupů v internetovém světě se zvyšuje i procento těch, kteří mohou mít hodně smutné svátky. Jak tedy na to, aby se tak nestalo a práce online byla bezpečná?

Důvěřuj, ale prověřuj

Heslo "nejnižší cena na trhu" určitě přiláká nejednoho zákazníka, ale nejlevnější nemusí vždy znamenat tu nejlepší volbu. Než se rozhodnete pro nákup, ověřte si, jak byli s obchodníkem spokojeni jiní uživatelé. Zkontrolujte jeho stránky, zda obsahují reklamační řád a obchodní podmínky.

Jedno z největších rozčarování během online nakupování zažijete ve chvíli, kdy si porovnáte české a zahraniční ceny. U některého zboží, jako je například značkové oblečení nebo parfémy, je tento rozdíl obrovský. 

"Lidé často podceňují bezpečnostní rizika. Při výběru obchodníka je pro ně rozhodující pouze cena, navíc si o obchodníkovi dopředu nic nezjistí, proto se může snadno stát, že naletí na podvodný e-shop, který je naláká na neobvykle nízké ceny," varuje Petr Vosála, manažer bezpečnosti elektronických kanálů ČSOB.

Bez 3D Secure ani ránu

Vybírejte jen ty obchodníky, kteří podporují 3D Secure zabezpečení. Jako kupující musíte totiž platbu vždy potvrdit SMS klíčem, který vám přijde na mobilní telefon. Navíc komunikace mezi platební bránou a obchodníkem probíhá šifrovaně, takže obchodník se nedostane k citlivým údajům o vaší kartě.

Tím se v podstatě vylučuje možnost, že by kdokoliv údaje z karty jakkoli zneužil. Ale pozor! Z průzkumu vyplynulo, že téměř 55 % z nás běžně platí na internetu bez 3D Secure zabezpečení. Jak jste na tom vy, dáváte také obchodníkům možnost zjistit o vás prakticky cokoli, nebo si chráníte soukromí?

Má vaše banka chargeback? 

Čtvrtina lidí má s nakupováním na internetu špatnou zkušenost. 44 % respondentů si v průzkumu postěžovalo na pozdní dodání zboží. Celých 42 % dotázaných už v minulosti zboží zakoupené v e-shopu reklamovalo. Jsou ale i případy, že vám zboží, které jste předem zaplatili kartou, nedorazí vůbec.

Pokud se pak nedokážete s obchodníkem na vrácení peněz domluvit, může vám pomoci vaše banka. "Tato služba se nazývá chargeback a jejím prostřednictvím lze v určitých případech žádat vrácení peněz na kartu. Klienti využívají této možnosti stále častěji, meziroční nárůst činí přibližně 50 %," říká Oldřich Fremr, manažer útvaru Platební karty ČSOB.

Zapnout a vypnout

Jednoduchým a efektivním řešením, jak mít online platby pod kontrolou, je možnost si online platby zapnout či vypnout dle potřeby. Ve svém internetovém bankovnictví si můžete sami povolit možnost platby přes internet pouze ve chvíli, kdy potřebujete nákup zaplatit. Když už máte v e-shopu nakoupeno, můžete opět online platby na své kartě zakázat.

Dnes už totiž existuje nespočet prográmků, které nemají problém se vám do počítače dostat, i když o tom nemusíte mít ani tušení. Nejste-li naprůměrný uživatel, jehož schopnosti se blíží ke schopnostem profíka, pravděpodobně budete dále žít v blažené nevědomosti.

Chraňte svůj počítač

Pokud chcete platit online skutečně bezpečně, měli byste dodržovat určitá pravidla. Základem je používat počítač, který máte plně pod kontrolou a kde je aktualizovaný software včetně antivirové ochrany. Klíčové je bedlivě chránit své citlivé údaje, a to nejen ty o platební kartě.