Jak přežít předvánoční shon ve zdraví? Podpořte svoji imunitu

Imunita před Vánocemi a obecně v zimě dostává zabrat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sychravé počasí a klesající teploty, stres a nedostatek slunečního záření. Toto vše nás koncem roku oslabuje. Jak předcházet nemocem a zvládnout tak předvánoční přípravy v dobré kondici?

Pevná imunita je komplexní záležitost životního stylu, její posilování ale tak složité být nemusí. Dbejme tedy obzvláště v tomto období na dvě zásady: důsledné doplňování omega-3 mastných kyselin a vitamínu D, takzvaného "slunečního vitamínu". Podpoříme tím imunitní systém, upevníme zdraví, a tím psychickou pohodu. Vitamín D i omega-3 získáváme ze stravy, hlavně z ryb, kterých však Češi jedí až žalostně málo. Začněme tedy s jejich pravidelným doplňováním.

Déčko a omega-3: dokonalý pár

O důležitosti vitamínu D pro naše zdraví se hovoří čím dál častěji. Může působit preventivně proti infekcím a některým chronickým chorobám. Je nezbytný po celý život a jeho potřeba s věkem roste! Déčko si naše tělo tvoří v kůži díky působení slunečních paprsků. V létě se ale UV záření úspěšně bráníme ochrannými krémy a na podzim a v zimě si ho užíváme poskrovnu. Vitamín D je tedy třeba získat z potravin, nicméně podle údajů Státního zdravotního ústavu se nám to moc nedaří, protože méně než 1 % populace přijímá dostatek vitamínu D z obvyklé české stravy.*

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou stavebními kameny všech buněk v lidském těle. Mají pozitivní vliv na činnost srdce, mozku a zraku. Získáváme je opět jen ze stravy, a to převážně z ryb, hlavně z těch tučných, jako je losos, makrela.

"Nízké hladiny vitamínu D jsou prokazovány u řady autoimunitních chorob. Zvláště v ekonomicky vyspělých státech se šíří epidemie hypovitaminózy D a je spojována s narůstající obezitou," upozorňuje na problémy spojené s nedostatkem déčka MUDr. Eva Daňková, CSc., z Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity – Immunia.

Víte o rybách vše?

To, že jsou ryby jednoznačně nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin, už víme. Věděli jste ale, že ryby obsahují ve velké míře právě onen důležitý vitamín D? Cenným zdrojem je, jako u omega-3, maso tučných ryb (sleď, makrela, losos), ještě lépe jsou na tom s obsahem rybí játra (treska, halibut či makrela). Ty průměrně obsahují déčka nejvíce. Obzvláště tresčí játra, tradiční pochoutka, jsou jím doslova nabitá.

Obsah vitamínu D a omega-3 v rybách navíc ovlivňuje řada dalších faktorů: druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj. A upřímně, kolikrát ročně si dáte tresčí játra? Látky v nich podstatné je tedy třeba doplnit jinak.

Ryba každý den a žít na Bahamách

Realita je taková, že ani při vší dobré vůli se tučné ryby nedaří jíst tak často a na Bahamy, kde bude stále dost sluníčka, se přes zimu také nepřestěhujeme. Některé státy přistupují k nedostatku vitamínu D ve stravě komplexně, tzv. fortifikací potravin, a vitamín doplňují např. do mléka či pečiva. Řešením je ale také pravidelné užívání kvalitního rybího oleje z tresčích jater. Ten obsahuje přírodní vitamín D i omega-3 kyseliny dostatečně. 

Na talířích české populace jsou ale ryby spíše ojedinělou záležitostí, průměrný Čech konzumuje jen 1/4 doporučovaného množství ryb

A jak jsou na tom s vitamínem D naše děti?

Vitamín D v kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami by měl být důležitou složkou dětské výživy. Kromě posílení imunity, která je právě u dětí nejkřehčí, pomáhají ke správnému vývoji zubů, zraku a kostí našich nejmenších.

Výsledky nedávné studie ale poukázaly na zásadní nedostatek vitamínu D u českých dětí. Dostatečně zásobena byla jen třetina dětí ze sledované skupiny, a to pouze na začátku podzimu, kdy tělo ještě nespotřebovalo všechny zásoby z léta. Na jaře mělo dostatek vitamínu D pouze 14 % dětí, více než polovina dětí trpěla zásadním nedostatkem.