Beroun vyhlásil válku sprejerům: Graffiti mizí, lidé mohou "práskat" a dostávat za to peníze

Beroun se pustil do boje s graffiti. Nabídne také pouličním umělcům plochy, aby se mohli vyřádit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také vám vadí kdejaká zákoutí ve městech počmáraná graffiti? Ne všude jsou tyto malůvky vítané, za umění je považuje jen někdo. S ilegálními tvůrci bojují snad v každém městě, Beroun není výjimkou. Jak je pro sprejery dobrodružstvím v noci vyrazit do ulic, pro majitele domů je to noční můra.

Pro majitele domů a pro samotné pouliční "umělce" je v každém případě dobrou zprávou, že města stále více nabízejí místa, kde se dá legálně, a tedy bez postihu, malovat. O to samé se snaží i Beroun. Na druhou stranu se vedení královského města rozhodlo tvrdě postihovat ty, kteří budou "čmárat" mimo vymezené prostory.

Hledá se vhodné místo na malování

V současné době hledá vedení radnice vhodné lokality, které by k tomuto účelu mohly sloužit. Předtím ale Beroun nechal graffiti odstranit z vybraných objektů v majetku města. Zásah proti ilegálním malůvkam trval necelé tři měsíce. Město na to vyčlenilo zhruba půl milionu korun. Jak se ale zdá, tak vysoká částka nakonec za odstranění graffity nebude ani potřeba.

Část nákladů bude totiž hrazena z pojistky. "V rámci antigraffiti programu se odstranily graffity například na Jungmannově základní škole, kde byla situace nejhorší. Dále byla vybraná zeď u letního kina, Domov penzion pro seniory, mateřská škola Drašarova, kaple Panny Marie Bolestné, dopravní a dětská hřiště a například lávka přes Berounku," konstatoval Jakub Zelinka z odboru investic a majetku.

Graffiti je druh neoficiálního výtvarného projevu pracující ve veřejném prostoru rytím, psaním nebo malbou, v současnosti především technikou nanášení barev, často ve formě spreje nebo fixy, případně škrábání, leptání. Graffiti se stalo jedním z původních pilířů kultury Hip hopu, označované za kulturu protestu.

Vybrané objekty ochrání speciální nátěr

Radní by podle Jakuba Zelinky chtěli některé vybrané objekty chránit antigraffiti nátěrem. Uvažuje se například o průchodu u Pakostova parku nebo o lávce přes Berounku.

Aby se zamezilo ničení soukromého a veřejného majetku mimo jiné i před sprejerstvím, obrátili se radní už v roce 2016 s žádostí o pomoc na obyvatele. Ti v případě, že jsou svědky vandalismu, mají neprodleně kontaktovat policii.

Lidi, co nahlásí sprejery, čeká odměna

"V případě, že informace oznamovatele povede až k potrestání pachatele, je město Beroun připraveno oznamovateli poděkovat formou vyplacení finanční odměny," uvedl starosta Ivan Kůs.

Několik občanů již na tuto výzvu prý reagovalo a díky jejich pozornosti se podařilo sprejery dopadnout. Město jim pak skutečně peníze vyplatilo. Odpůrci této strategie však tvrdí, že jde o "bonzování" a vracíme se do režimu, který tu vládl čtyřicet let a pro jehož představitele bylo "práskačství" denním chlebem. No, každý nechť si o tom udělá obrázek sám...

Klíčová slova: