Jiří Drahoš: Kritika Topolánka kvůli Babišovi? To je absurdní!

Jiří Drahoš by coby prezident vyžadoval vládu s důvěrou Sněmovny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Před pár dny byl prezidentský kandidát Jiří Drahoš některými médii i částí veřejnosti nařčen, že se dal dohromady s Andrejem Babišem. Mělo to být zcela "jasné", protože měl prohlásit, že lídr hnutí ANO není ohrožením demokracie. Hájí tedy něčí zájmy? A co má proti Mirkovi Topolánkovi, o kterém řekl, že jeho kandidatura na Hrad je vzhledem k jeho minulosti špatným vtipem?

Bývalý předseda Akademie věd ČR se snaží vymezovat od jakéhokoli spojování s politickými subjekty. To však nemusí nutně znamenat, že to tak opravdu je. Na druhou stranu není příliš fér dělat účet bez hostinského. Proto jsme se na celou "kauzu" zeptali osoby nejpovolanější, přímo Jiřího Drahoše. Čas ukáže, jestli mluvil pravdu.

Pane profesore, podle některých médií jste se měl dát dohromady s Andrejem Babišem, prý jste doslova vstoupil do jeho služeb. Je to pravda?
Není to pravda. Nedal jsem se dohromady s žádným představitelem žádné politické strany. Budu-li zvolen, budu prezident nadstranický. Od politických stran nebudu vyžadovat přízeň vůči své osobě, ale důsledné dodržování Ústavy a pravidel hry. 

Jaký je tedy váš vztah k panu Babišovi?
Důrazně odmítám, že bych jednal na základě jakéhokoli zvláštního vztahu ke komukoli. Ani k panu Babišovi, ani ke kterémukoli z jiných předsedů politických stran. Zásadně měřím všem stejně. Cením si předností, kritizuji chyby. Bez ohledu na jejich nositele. To také považuji za svoji výhodu pro blížící se volby.

Podporujete pana Babiše a jeho menšinový kabinet, který se chystá sestavit?
Jako občan bych dal přednost stabilní vládě s důvěrou sněmovny, jako prezident bych její sestavení od politických stran důsledně vyžadoval. 

Ona "spolupráce" s Babišem je prý "jasná" i proto, že jste kritizoval Mirka Topolánka. Co vám na něm vadí?
To je absurdní. Proč by kritika Mirka Topolánka měla ukazovat na spolupráci s někým jiným? Mirek Topolánek je kandidát vzešlý z politické strany a těžko se může odpoutat od své politické minulosti, to je vše. Má zkrátka svá světla a své stíny.