V Dobříši je na prodej hrad Vargač. Město o něj nemá zájem, opravy by přišly draho

Hrad byl několikrát zpustošen a podobný osud pokračuje
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Hrad Vargač v Dobříši provází už po staletí nepříjemný osud. Původně gotická stavba ze 14. století, postavená za Jana Lucemburského, vystřídala řadu majitelů. To platí až do současné doby. Momentálně je ale historická stavba v nabídce realitních společností. Podobně je na tom řada unikátních památek v celém kraji. Podívejte se.

Osud nepřeje třeba zřícenině hradu Valdek v Brdech. Tam se snaží vedení Vojenských lesů a statků najít nějaký způsob záchrany. Nedávno dobrovolníci dělali prořezávku náletových dřevin uvnitř zříceniny. Psali jsme o tom zde.

Chátrá i rožmitálský zámek

Osudu dobříšského hradu je tak trochu podobný osud rožmitálského zámku. Památka stojí u historického centra města a návštěvníci, kteří neznají detaily, se podivují nad tím, proč je tak význačná památka zavřená a proč se z ní stává ruina. Vedení rožmitálské radnice se snaží stav změnit, ale nedaří se. Majitel je Čechoameričan a dokonce kvůli havarijnímu stavu památky začali lidé sepisovat dopis, pod který sbírají podpisy a chtějí ho zaslat majiteli. O rožmitálském zámku čtěte tady.

Dobříšský hrad je za třicet milionů k mání

Hrad se nachází na skalním hřbetu nad Huťským rybníkem v Dobříši a vystupuje nad koruny stromů. Tato historická památka si ale žádá rozsáhlé opravy, aby se měla k světu. Město o hrad nemá zájem. Starosta Dobříše Stanislav Vacek to vysvětluje tím, že město nemá v rozpočtu navíc 30 milionů, za které se stavba nabízí, a také by prý oprava vyšla na desítky nebo možná i stovky milionů korun.

Město nemá zájem

"Třicet tři milionů korun není malá částka, přibližně stejnou částku máme v rozpočtu každý rok k dispozici z vlastních zdrojů na veškeré opravy, spoluúčast na dotovaných investičních akcích a vlastní investice a údržbu městského majetku,“ říká starosta a připomíná, že hrad je od roku 1958 památkově chráněný, což by přineslo případnému investorovi řadu omezení pro stavební úpravy a rekonstrukce. Starosta Vacek také nevidí v případném vlastnictví památky nějaký přínos pro město.

"V současné době i výhledově, po eventuální rekonstrukci, má objekt perspektivu velmi omezeného možného využití pro potřeby města - nic konkrétního mě nenapadá," odůvodnil nezájem města jeho starosta a dodal, že hrad nebyl nikdy veřejnosti přístupný.

Objekt byl zpustošen za husitů i za třicetileté války

Vargač se původně říkalo pouze návrší, na kterém hrad stojí. Ještě do 2. světové války se vždy uvádí jako Hrad Dobříš nebo Dobříšský hrad, případně starý zámek. Vargač se mu říkalo pouze v Dobříši a název mu zůstal.

Hrad vznikl pravděpodobně v 1. polovině 13. století a jeho založení je připisováno Přemyslu Otakaru I., který se tímto krokem snažil upevnit svou pozici v místním kraji. První písemná zmínka pochází z roku 1252, kdy zde vydává král Václav I. čtyři latinsky psané listiny svobod vystavené pro klášter v Plasech.

Z roku 1262 se zachovaly zprávy o zastavení dobříšského panství rožmberskému rodu. Roku 1334 převzal kralevic Karel IV. správu Království českého a nechává vysadit ze zástavy královské hrady, mezi nimi i dobříšský. Poté dochází k přestavbě opevněného loveckého hradu Dobříš. Uplynulo několik století, ale hradu nebyl osud nakloněn nikdy. Byl zničen za husitských válek, poté znovu vystavěn a pak byl znovu zpustošen ve třicetileté válce.

Palác sloužil jako sýpka až do roku 1949, kdy měl být zrekonstruován na novou ubytovnu pro budované rukavičkářské závody. Budova byla kompletně opravena, okna vybourána do původní velikosti.

Z hradu byla nakonec sýpka

Po roce 1666 se panstvo z hradu stěhuje do nově vybudovaného zámku v Dobříši.

V roce 1720 vypukl ve městě veliký požár, který zničil značnou část města a vyhořel takřka celý hrad a poškozen byl i nový zámek pod hradem.

O přesných škodách na hradě se zmínky nedochovaly. Přesto musel být hrad v letech 1730 – 1740 opraven. Nakonec z něj byla zřízena sýpka a sklad.