Příbram bojuje s hazardem: Proč ho zastupitelé stále nechtějí zakázat?

V Příbrami opět neprošel zákaz hazardu. Radní předložili návrh na zrušení, ale nebyli jednotní
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Několik let se v Příbrami hovoří o plošném zákazu hazardu. Několik let se o něm hlasuje, ale nikdy nebyl schválen. Podobně to dopadlo na posledním jednání zastupitelů. Návrh na úplný zákaz heren a hracích automatů na celém území města zastupitelé opět nepodpořili. Čím to odůvodňují?

Městská rada předložila zastupitelům návrh na aktualizování obecně závazné vyhlášky o stanovení míst, na nichž mohou být provozovány výherní hrací automaty, ale také loterie a podobné hry. Psali jsme zde.

Ne všichni radní byli pro zákaz

Kdyby většina zastupitelů byla pro, znamenalo by to od 1. ledna 2020 úplný konec hazardu ve městě. To se ale nestalo. Přestože radní předložili návrh na zrušení, v průběhu diskuze o tomto bodu jednání se ukázalo, že ne všichni radní jsou zajedno.  

V průběhu bouřlivé diskuze například místostarostka Alena Ženíšková uvedla, že není zcela přesvědčená o přínosu plošného zákazu hazardu. Podle ní prý neexistuje zpětná vazba potvrzující pokles kriminality po zákazu. Od opozičních zastupitelů pak schytal kritiku starosta Jindřich Vařeka, když vypnul mikrofon opozičnímu zastupiteli Vladimíru Královi, jenž na adresu radních uvedl, že nechápe, jak může rada předkládat návrh na zrušení, když se pak ukáže, že někteří jsou proti.

Po zrušení hazardu se někteří oháněli nelegálními hernami

Odpůrci plošného zákazu hazardu poukazovali především na to, že po jeho odhlasování ve městě vzniknou nelegální herny. Dalším argumentem bylo, že se tak město dobrovolně vzdá 25 milionů korun ročně, což je příjem do městského rozpočtu právě z provozování hazardu. A použili jako argument plánovanou rekonstrukci Aquaparku. Peníze se prý pak hodí na splátky uvažovaného úvěru.

V minulosti se uskutečnilo jednání se zástupci loterijního průmyslu a s odborníky z oblasti adiktologie. Na něm byli zastupitelé, aby se seznámili s negativními stránkami provozování výherních automatů. Zřejmě je argumenty odborníků ale nepřesvědčily.

Zákaz prosazovali zastupitelé z TOP 09

Proti hazardu v podstatě po celé volební období vystupují zastupitelé za TOP 09. O tom, proč by měl být hazard ve městě zakázán, nám řekl už před hlasováním místostarosta Václav Švenda (TOP 09): "O tyto peníze bude pochopitelně v rozpočtu méně, ale je třeba se na to dívat v širší souvislosti. Ztráta v rozpočtu je pochopitelně vyčíslitelná snadno, ale je třeba si uvědomit ty nevyčíslitelné hodnoty lidské, které stojí oproti tomu. Pro mne osobně mají mnohem větší cenu.

Náhradou výpadku tohoto příjmu by mohl být například nově navýšený podíl obcí na příjmech z DPH. Dále je také třeba si uvědomit, že peníze, které občané neprohrají v automatech - odhaduje se, že to může být až dvacetinásobek skutečného příjmu obce - utratí za jiné služby či zboží a to se pozitivně promítne do celkové ekonomiky města."

V Příbrami tak zůstane 272 automatů

Ač se místostarosta Švenda pokoušel přesvědčit zastupitele o potřebě hazard z města vymýtit, hlasování dopadlo, jak dopadlo. Z přítomných 23 zastupitelů se jen 8 vyjádřilo pro plošný zákaz heren, 7 bylo proti a 8 se zdrželo hlasování.

Zákaz hazardu tedy opět v Příbrami neprošel, a tak v okresním městě zatím zůstane 272 evidovaných a povolených hracích automatů. Pokud by zastupitelé hazardu dali stopku, tak v průběhu roku by zanikly zhruba dvě třetiny povolení a zbývající třetina v průběhu roku 2019. Od 1. 1. 2020 by tak byla Příbram bez hracích automatů.