V kraji zatím epidemie nehrozí, největší nemocnost je na Příbramsku. Rozlišíte chřipku od nachlazení?

Od podzimu do jara nás ohrožují chřipky a nachlazení. Poznáte ale jestli máte chřipku nebo běžné nachlazení? Chřipku nelze podceňovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také nemáte dobrý pocit, když zajdete do supermarketu a ze všech koutů slyšíte neustálé odkašlávání a smrkání? Od podzimu do jara je totiž období respiračních chorob a také chřipek. Chřipka každoročně v tomto období postihne velkou část populace a někdy propukne v epidemii. Podobně je to s respiračními chorobami. Jak je na tom populace ve Středočeském kraji?

Protože chřipka je v podstatě závažné onemocnění, kterému podlehne každoročně kolem dvou tisícovek lidí, sledují Krajské hygienické stanice v sezoně nemocnost.

Nejvíce nemocných na Příbramsku, nejméně na Kladensku

Jak vypadá momentálně situace ve Středočeském kraji? Oproti předchozímu týdnu byl nyní zaznamenán pokles celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí (ARI), a to o 14,5 %. Celková nemocnost činila 846 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost (ARI) zůstává v okrese Příbram, nejnižší v okrese Kladno.

"V porovnání s předchozím kalendářním týdnem byl rovněž zaznamenán pokles onemocnění s klinickým obrazem chřipky tzv. ILI (influenza–like illness), a to o 75,0 %. Celková nemocnost ILI ve Středočeském kraji jsou 2 případy onemocnění na 100 000 obyvatel, tj. 0,2 % z celkové nemocnosti ARI," informuje MUDr. Marek Michna z hygienické stanice.

Jaké je prevence?

Dá se nějak snížit riziko onemocnění, když se člověk musí pohybovat mezi ostatními lidmi? Mezi základní preventivní opatření patří dodržování osobní hygieny, používání jednorázových papírových kapesníků, pravidelné mytí rukou mýdlem a teplou vodou vždy po použití kapesníku a vyhýbání se uzavřeným prostorám s velkým počtem osob v době zvýšeného výskytu chřipky.

"V tomto období je vhodné zvýšit příjem přirozených vitamínů, například zvýšením konzumace ovoce a zeleniny. Nejúčinnější preventivní opatření však stále představuje včasné očkování. Očkování je vhodné podstoupit v podzimních měsících, tj. přibližně od poloviny září do poloviny prosince, a tedy ještě před nástupem chřipkových epidemií, které každoročně postihují ČR v průběhu měsíců ledna a února," radí lékaři.

Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění vyskytující se po celém světě. V České republice je vrchol výskytu infekce většinou v období od ledna do března, ročně bývá hlášeno 850 000 – 1 200 000 onemocnění, skutečný výskyt je však ještě vyšší. Chřipka není banálním onemocněním, o čemž svědčí každoročně vysoký počet obětí ve světě mezi 250-500 tisíci. V ČR si virus chřipky vyžádá cca 2 000 lidských životů ročně následkem samotné infekce virem.

Kdo má nárok na bezplatné očkování?

Podle hygieniků očkování ve všech věkových skupinách vede k výraznému snížení výskytu onemocnění chřipkou a ke snížení návštěv lékaře. U zdravých dospělých až v 90 procentech zabrání onemocnění.

Všechny zdravotní pojišťovny hradí z veřejného zdravotního pojištění očkování a úhradu léčivých přípravků obsahujících očkovací látky. To platí pro lidi ve věku nad 65 let, lidem po splenektomii (chirurgickém odnětí sleziny) nebo po transplantaci krvetvorných buněk, dále pak lidem, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest nebo ledvin nebo diabetem a pojištěncům umístěným ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory anebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením.

Rozlišíte chřipku a nachlazení?

Každý rok slýcháme od někoho, jak prodělal chřipku. Ve většině případů ale jde o nějaké respirační onemocnění. Zatímco při nachlazení se můžete cítit pár dní hůře, chřipka vás totálně skolí a vyřadí na několik týdnů. Navíc ji mohou doprovázet komplikace, jako je zápal plic, a někdy je nutná i hospitalizace.

Nachlazení obvykle začíná bolestí v krku, která během pár dnů zmizí. Poté nastupuje rýma, ucpaný nos, pak přijde kašel. U dospělých není horečka běžná, ale je možná. Rýma má napřed charakter bohaté vodnaté sekrece, posléze dostane hlenovitý vzhled a je hustší. Nápadně zelený hlen může být příznakem, že se k nachlazení přidala bakteriální infekce. Někdy je nutné léčit antibiotiky. Nachlazení obvykle trvá okolo týdne. Je nutné ho ale vyležet.

Chřipka vás totálně vyřadí z provozu

Projevy chřipky bývají výraznější než u obyčejného nachlazení - bolest v krku, horečka, bolest hlavy a svalů, únava, ucpaný nos a kašel. Právě bolest svalů a hlavy může být až nesnesitelně úporná. Prasečí varianta může způsobovat i průjem a zvracení. Běžnou komplikací chřipky je zápal plic, a to obzvláště u mládeže, seniorů a osob s chronickým onemocněním plic nebo srdce. Pokud se vám špatně dýchá, navštivte lékaře. Podobně i v případě, že příznaky onemocnění neustupují.