Centrum Prahy jen pro bohaté a vyvolené: Co by znamenal plošný zákaz pití alkoholu?

Ani tento hudebník už si nebude moci během vystoupení loknout, mohl by dostat pokutu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už během příštího roku by mohl začít platit plošný zákaz pití alkoholu nejen na území Prahy 1 a 2, zasaženy by byly i části 3, 4, 5, 6 a 7. Postihnout by bylo možné jen pouhé otevření láhve piva nebo postávání se sklenkou vína v ruce. Radní Prahy 2 jsou proti stejně jako například Piráti. Otázkou však je, jestli je to dostatečně silná opozice.

Na jednu stranu se dá pochopit touha některých městských částí mít na svém území klid. Je pravdou, že opilé davy turistů, ale i našinců, korzující s řevem sem a tam nejsou pro místní obyvatele ničím příjemným. Kdo by také chtěl pod okny hulákající tlupy? Asi nikdo. Jenomže je tu i druhá strana mince.

Kvalitní vyhlášky už přeci existují

Ti nejradikálnější říkají, že když chci mít klid, mám bydlet na vesnici nebo mimo centrum metropole. Je to fakt, i když může být přitažen za vlasy ve chvíli, kdy vám pár metrů od bytu vyroste hudební klub dávno poté, co jste se tam nastěhovali. Tohle prakticky není v silách obyčejného smrtelníka jakkoli ovlivnit. Jenomže. Už dnes existuje několik zajímavých vyhlášek. Například ta, která hovoří o rušení nočního klidu a měla by tak vlastně zamezit oněm hlučícím partičkám. Stejně jako nařízení o zákazu pití v památkové zóně, v blízkosti škol a tak podobně. 

Novela vyhlášky už měla platit, zdržely ji však legislativní problémy "protikuřáckého zákona". Dnes je jasné, ve kterých ulicích se nesmí pít alkohol. Novela to nejenže zakáže plošně, ale sankce budou například i za pouhý pohyb s otevřenou lahví.

To už je mnohem pádnější argument k tvrzení, že jakýkoli plošný zákaz je nesmyslný. "Je to alibistické a budou tím postiženi třeba i lidé se sklenkou v ruce před restaurací. Kvůli excesům jedinců bude ovlivněna většina bezproblémových lidí," kroutí hlavou starostka Prahy 2 Jana Černochová, jejíž městská část s celkovým zákazem nesouhlasí.Podle ní i radních jsou dnes platné předpisy naprosto dostačující.

"Zákon přeci postihuje rušení nočního klidu či vzbuzování veřejného pohoršení, znečišťování metropole a tak dále," dodává Černochová. Zastupitelé Prahy 1 naopak oponují tím, že novela zákona je nutná zejména kvůli turistům, kteří do Prahy jezdí za zábavou. Lidé žijící na území "jedničky" si prý často stěžují. Což je jistě pochopitelné. Při hlubším studiu platných vyhlášek však opravdu zjistíte, že veškeré popsané činy se opravdu už nyní dají postihnout.

Centrum jen pro vyvolené?

"Primátorka Krnáčová nechápe, že centrum města není jen pro bohaté turisty, kteří utrácejí peníze v restauracích a barech. Ale také pro občany, kteří si jdou sednout po práci s přáteli do parku nebo na náplavku," má jasno poslanec za Pirátskou stranu Jakub Michálek. Jeho strana tak zvažovanou novelu, která by se měla projednávat na začátku roku 2018, nepodpoří. Michálek zároveň narazil na jeden z hlavních důvodů odpůrců plošného zákazu. Podle nich není hluk způsobován lidmi pijícími venku, ale naopak těmi, kteří se opijou v barech a na diskotékách a pak vyrazí do ulic.

Hlavní město disponuje poměrně slušnou sítí kamer. Tento systém zabírá většinu centra, všechna problémová místa. Řešením by mohlo případně být i navýšení počtu strážníků v ulicích. Ne proto, aby se jim usnadnila práce zvláštní novelou, která jim dá právo zásahu už ve chvíli, kdy si otevřete pivo. Ale aby opravdu pracovali tak, jak jim ukládají dnešní vyhlášky. Od toho jsou placeni, to je jejich popis činnosti. Jak řekla starostka Černochová, vše ostatní je alibismus. A možná i neschopnost strážců pořádku.