Čáslavské jádro podtrhnou dlažební kostky. Nová kanalizace ale přinesla problémy

Rekonstrukce čáslavského jádra se protahuje, stihne se vše ještě letos?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Kompletní změnou povrchu jádra prochází město Čáslav, a to již od letních měsíců. Finišovat se mělo v těchto dnech, ovšem došlo ke komplikacím. Oproti očekáváním totiž dojde i k vybudování nové kanalizace. Kde přesně problém nastal a o jak dlouhou dobu se opravy protáhnou?

Obyvatelé Čáslavi již od letních měsíců sledují rekonstrukci ve Váchově ulici. Původně tu byl položený standardní asfaltový povrch, ten se ale postupně nahrazuje žulovými dlažebními kostkami. Cílem stavebních prací a změny povrchu je především podtrhnout historické centrum města. Právě žulové kostky mají nabídnout větší autentičnost.

Neopravuje se ale jen v této ulici. Rekonstrukční práce se totiž týkají také spojnice ulic Váchova a Palackého, které v Čáslavi neřeknou jinak než "Masné krámy". Opravy v této lokalitě měly být podle původního plánu hotové již na konci měsíce listopadu, ovšem oproti harmonogramu se nakonec protáhnou.

Oprav se má v budoucnu dočkat také čáslavská ulice Jana Roháče z Dubé, která je spojnicí Komenského náměstí se středem pěší zóny.

Neočekávané budování nové kanaliace

Během odkrývání původního asfaltového povrchu se objevil neočekávaný problém, odkryta totiž byla revizní šachta, která měla nevyhovující technický stav, který donutil pracovníky k opravě. "Něco podobného jsme neočekávali, když je jasné, že se to předpokládat dalo. Pokud se odkrývá betonový povrch, tak se někdy stane, že jsou šachty poničené," vysvětluje vedoucí provozu kanalizací a čistíren odpadních vod VHS Vrchlice – Maleč Radek Jansa.

O potřebě rekonstrukce kanalizace nevědělo předem ani město, společnost VHS Vrchlice – Maleč (které vedení patří) na počátku avizovala totiž opravy pouze ve Váchově ulici, potřebu rekonstrukce i v "Masných krámech" zjistila až v průběhu akce

Podle jeho slov by se ale celá rekonstrukce neměla dramaticky posunout. Během včerejšího dne situaci kontroloval a již dochází k úpravě povrchu a brzy by se mělo dláždit. "Očekáváme, že by mohlo být hotovo do 14 dnů," vysvětluje Jansa, nicméně dodává, že jde o hrubý odhad, ale ujišťuje, že čáslavské jádro bude okostkováno do konce roku, tedy pokud nedojde k extrémnímu přísunu sněhu.

Neočekávaná rekonstrukce nepřináší komplikace v dopravě. Finále celé rekonstrukce čáslavského jádra se totiž realizuje již pouze v uličce "Masné krámy", která je jenom pro pěší. Zbylá část čáslavského jádra je již kompletně podbetonovaná a připravená.