Malá domů a miliony pro firmu manželky? Podle Martina Kupky se stal kozel zahradníkem

Kupka zpochybňuje dosazení Chotěborského
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Asociace středočeských nemocnic je spolkem, který vznikl teprve v červenci tohoto roku. V polovině listopadu se jeho novým generálním sekretářem stal Zbyněk Chotěborský a okamžitě se stal trnem v oku opoziční ODS. Její představitelé napadají výběrové řízení a také minulost exředitele náchodské nemocnice.

"Kozel zahradníkem do správy nemocnice nepatří," okomentoval jmenování Zbyňka Chotěborského předseda klubu zastupitelů ODS Martin Kupka. Upozorňuje, že za jeho nedávným působením v nemocnici v Náchodě stojí hluboké ekonomické ztráty. Navíc v souvislosti se zakázkami pro společnost jeho manželky podalo vedení nové nemocnice trestní oznámení na neznámého pachatele.

V pololetí letošního roku činily závazky náchodské nemocnice podle současného vedení 324 milionů korun, po splatnosti jich bylo za 78 milionů. Výhledově by nemocnice na konci roku mohla skončit dokonce ve ztrátě 100 až 120 milionů korun.

"Pokud jsou všechny tyto informace dostupné z veřejných zdrojů pravdivé, pak se nové vedení kraje dopustilo neuvěřitelného přešlapu," má jasno novopečený poslanec a zároveň i starosta obce Líbeznice Kupka. 

Oznámení na neznámého pachatele

Nemocnice měla jen do července letošního roku uhradit firmě NovaMedica takřka dva milióny korun. Společnost přitom patří manželce Zbyňka Chotěborského Michaele. Její náplní práce bylo zajistit činnost etické komise. Podle slov nové předsedkyně představenstva náchodské nemocnice Ivany Urešové však byly vystavené faktury příliš vysoké a rozsah prací jim neodpovídal. Například nemocnice v sousedním Trutnově zaplatila za činnost stejné komise za celý rok pouze 78 tisíc korun, což je třiadvacetkrát méně, než kolik uhradila jen do července nemocnice v Náchodě.

Může to být jen náhoda? Opravdu je pouhé řízení osudu, že nemocnici řídí muž, jehož životní partnerkou je jediná jednatelka pražské firmy NovaMedia s.r.o.? Jisté je, že v dohledné době společnost žádné peníze neuvidí. "Faktury vystavené firmou NovaMedica se znásobily, a proto bylo pozastaveno jejich proplácení," potvrdil předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka.

Opodstatněnost faktur proplácených společnosti NovaMedica, která disponuje základním kapitálem 24 tisíc korun a byla založena v roce 2014, kdy Chotěborský nastoupil do ředitelské funkce, právě prověřuje policie. "Nemocnice kvůli nesrovnalostem v hospodaření podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Vyšetřování teprve začalo," podotýká policejní mluvčí Eva Prachařová.

ODS zpochybňuje výběrové řízení

Kupka i jeho stranický kolega ze zastupitelského klubu i Poslanecké sněmovny Jan Skopeček se shodují na tom, že v první řadě nemají dostatečné informace o vyhlášení výběrového řízení. Dále prý nevěděli, podle jakých kritérií se zájemci prověřovali, ani kolik jich reálně bylo. Také je hodně udivuje, jak se mohl tak náročný výběr stihnout v tak krátké době. Faktem ale je, že u samotného spolku není stanovena povinnost výběru s dodržováním konkrétních termínů.

Zástupci kraje, konkrétně současná radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová (ANO) se spekulacím ze strany ODS brání. "K výběrovému řízení samozřejmě došlo, organizoval ho personální odbor Středočeského kraje. Přihlásil se do něj pouze jeden uchazeč, to my ale nemáme možnost ovlivnit." Podle mluvčí kraje Heleny Frintové bylo "výběrko" vypsáno 30. října a informace o jeho konání byly zveřejněny na oficiálních stránkách kraje.

Chotěborský byl 7. listopadu 2017 jednohlasně schválen všemi řediteli krajských nemocnic na členské schůzi Asociace středočeských nemocnic. Následně s ním byl učiněn také personální pohovor.

Jak nám Němcová řekla, všichni prý ocenili, že asociaci povede nově odborník, který je kompetentní v oboru ekonomiky a zdravotnictví. Faktem je, že nový generální sekretář má více než desetiletou praxi z řízení provozu nemocnice a také ekonomiky zdravotní péče, a to v rámci vysokých manažerských funkcí. Působil také devět let ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, z toho posledních šest let jako ekonomický náměstek odpovědný za ekonomiku zdravotní péče, veřejné zakázky a nákup zdravotnického materiálu.

"Výběrové řízení proběhlo. Vše, s čím nyní přicházejí zástupci ODS, je tendečně upraveno s cílem poškodit pana inženýra. Ten ale splnil předepsané náležitosti, je dostatečně kvalifikován, je bezúhonný. Jsme moc rádi, že tady je. Předchozí generální sekretářka neměla žádné zkušenosti a během jejího působení ve funkci se prakticky nic nedělo," vysvětluje Němcová.

Vše v souladu s legislativou

Martin Kupka s Janem Skopečkem krizitují hlavně skutečnost, že vedení kraje nevěnovalo podle nich výběru nového generálního sekretáře více času a třeba se nezeptali kolegů "od sousedů", tedy z Asociace krajů. "Pan Kupka napadá hospodaření náchodské nemocnice, nicméně informace podává velmi zkresleně. Podobné závazky mají všechny nemocnice, činí okolo 100 milionů korun, nevidím žádný důvod podobných útoků," nechápe Němcová.

"Pan Chotěborský vedl nemocnici, která byla ve ztrátě, potýkají se tam s problémy. Na rozdíl od pana Kupky jsem viděla auditní zprávu náchodské nemocnice za rok 2016 a stojí v ní, že byla bez jakýchkoli pochybení v rámci souladu s legislativou ČR."

Chotěborský se plánuje bránit

Vzhledem k vážnosti celé situaci jsme kontaktovali také samotného novopečeného generálního sekretáře středočeských nemocnic Zbyňka Chotěborského. Ten, podobně jako Němcová, vnímá útok od krajské opozice jako tendenční. Tvrdí, že když nejde bojovat proti myšlence, která je evidentně správná, tak se musí bojovat proti jeho nositeli. "Zvažuji, že se budu bránit, je to poškozování mojí osoby," plánuje Chotěborský.

Asociace středočeských nemocnic je servisní organizací, jejímž úkolem je centralizovat některé činnosti oblastních zdravotnických zařízení. Má formu zapsaného spolku podle občanského zákoníku. O generálním sekretáři rozhoduje členská schůze spolku.

Prý má už v hlavě jasný plán, jak se své nové funkce zhostí. Již se začal pomalu setkávat s řediteli jednotlivých nemocnic. "Velmi rychle se chystáme udělat analýzu komodit. Z informací, které jsme získali, vyplývá, ze každá nemocnice nakupuje stejné materiály, ale za jiné ceny. To, že srovnáme nákupy a budeme využívat nejnižších možných cen, přinese úsporu."

Určitě fajn krok, proti kterému nelze nic namítat. Možná ještě lepší by bylo, pokud by začal prověřením zakázek firmy své manželky. Ostatně, jak jinak zavřít kritikům ústa, než dokázat, že žádný problém reálně opravdu není? Ovšem není-li co schovávat, samozřejmě...