V kladenském parku se znovu zabydlela zvířata. Nejsou ale živá

Park Zoologická v Kladně prošel revitalizací a kromě výsadby stromů a keřů se především děti mohou těšit na zvířata
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kladeňáci už mohou užívat chvilky volna v novém relaxačním Parku Zoologická, který volně navazuje na Sítenské údolí. Ten má připomínat někdejší zoo, která se v něm nacházela na přelomu 60. a 70. let minulého století. V týdnu se do parku zvířata vrátila.

V parku se od úterý zabydluje 10 keramických soch zvířat z autorské dílny Alexandry Koláčkové.  "Kromě zvířat děti najdou v dlažbě i 20 nových kachlí se stopami a názvy různých zvířátek včetně těch, které představují sochy," uvedla Lenka Růžková z kladenského magistrátu.

Město Kladno v rámci zkvalitnění oblasti životního prostředí, kulturního rozvoje a zlepšování podmínek pro život obyvatel realizuje od roku 2001 rekonstrukci současných a výstavbu nových parkových ploch na území Kladna. Pro zajištění bezpečí byl u většiny parků instalován kamerový systém městské policie.

V parku je i potrubní telefon

V úterý byly sochy instalovány a během následujících dní bude ještě pokračovat jejich zasypání a úprava okolního terénu. Na děti se pak bude těšit  lev pustinný, muflon, dikobraz, jezevec, medvěd malajský, pes dingo, vlk obecný, šakal čabrakový a dvě kozy domácí. Instalací zvířat radnice rovněž dokončila také potrubní telefon, který přenáší zvuk ke třem sochám zvířat. Ke kterým? To už musí děti zjistit samy.

Sochy nejsou totiž jen pro okrasu a zpestření parku, ale jsou i funkčními herními prvky. Sochy a instalace vyjdou na 1,4 milionu korun bez DPH. Lokalita už před instalací zvířat prošla zásadní proměnou. Bylo v ní vysazeno 72 stromů, 312 keřů a více jak tisíc dalších rostlin. Renovace se dočkalo schodiště navazující na ulici Bellevue.

Park se propojí s dalším

"Dříve zpustlé místo vedle ulice Dr. Foustky je ideální pro setkávání a bezstarostné hraní dětí. Dnes řešíme mnoho podnětů na zrušení dětských hřišť nebo jen laviček mezi bytovými domy. Park Zoologická je v bezprostřední blízkosti sídliště i rodinné zástavby, přitom není umístěn nikomu takzvaně pod okny. Další etapou bude zelené propojení parku i Sítenského údolí s parkem u Kročehlavského rybníka," řekl k projektu kladenský primátor Milan Volf.  

Projekt je zaměřen na revitalizaci prostoru ulicemi Bellevue a Dr. Foustky. Po ukončení provozu zoo nebylo území dále využíváno.

Klíčová slova: