Zapeklité kanalizace a bahno pod nohama. Kde je to nejhorší a jak se to řeší?

Takhle to momentálně v některých úvalských ulicích vypadá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velmi složité období nyní prožívají obyvatelé Úval. Některé lokality města totiž připomínají spíše bahniště než místa pro život. K nápravě situace přitom zřejmě jen tak nedojde. Která místa jsou nejvíce postižená a jakou roli hraje počasí?

Už podle obrázku v naší fotogalerii vám musí být jasné, že něco není v úvalských lokalitách Horova ulice, Jedlová nebo Jalovcová v pořádku. Podobný bahnitý povrch se určitě nevytvoří pouze kvůli deštivému počasí.

Asi si každý dovede představit, co něco takového pro obyvatele znamená. Vyjet autem znamená prakticky okamžitě cestu do myčky. Pokud zvolíte špatnou obuv, pak vás pravděpodobně čeká pár hodin vybírání nových bot.

"Bydlet v těchto lokalitách není v souvislosti s výstavbou kanalizace žádný med a obyvatelé tamních čtvrtí se oprávněně ptají, kdy se zbaví bahna," popisuje situaci starosta města Petr Borecký. A z jeho slov je jasně patrné, že asi tuší, jak moc složitý je pohyb po terénu, který není nijak zpevněný.

Kanalizace prodloužila revitalizaci jádra Čáslavi
Během odkrývání původního asfaltového povrchu se tu totiž objevil problém v podobě revizní šachty kanalizace v lokalitě "Masné krámy", která měla velmi špatný technický stav. Právě její výměna pozdrží dokončení revitalizace a vykostkování jádra Čáslavi dost možná až do konce letošního roku.

Zatím se bude zasypávat

Zásadní nápravy, které úplně vyřeší problém a zapřičiní to, že se problém nebude do budoucna opakovat, asi v nejbližších dnech nepřijdou. Během následujících dvou týdnů se ovšem mají začít pomalu dělat dodělávky a přejímky jednotlivých etap rekonstručních prací v rámci kanalizací. Současně se v tomto období budou nejpostiženější ulice zbavovat bahna.

"V této chvíli to především znamená seškrábnutí největších nečistot a zasypání štěrkem. Potom se ulice nechají přes zimu až do jara sednout," vysvětluje Borecký. Právě zima a mrazivé počasí by mohlo povrch stabilizovat, horší to ale může být samozřejmě v případě oblevy, kdy se zase rozblátí a vše se bude muset řešit.

Zásadní změny by mělo přinést až jaro, konkrétně pak duben až květen, kdy by měly být rýhy ulic vyplněny asfaltem, a to právě ty nejvíce postižené oblasti. Ostatní ulice, které stále disponují hliněným povrchem, pak budou zarovnány a také dosypány štěrkem.

Podobné zásadní změny v rámci uličních povrchů budou ale hodně záviset na rozpočtu města. "V podstatě je to všechno o tom, kolik reálně bude stát rekonstrukce koupaliště," dodává Borecký. Každopádně podotýká, že cílem města je především to, aby se obyvatelé postižených lokalit dočkali v příštím roce alespoň živočišného recyklátu nebo přímo balené živice.