Mladý Klaus prohrál. Pražskou ODS vede Portlík

Alexandra Udženija i Petr Fiala dostali od pražské organizace zelenou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Čekal se souboj mezi poměrně úspěšným komunálním politikem Tomášem Portlíkem a Václavem Klausem mladším. Nakonec z něj však v podstatě sešlo. Syn slavného otce ostrouhal, předsedou pražské organizace ODS se stal jeho stranický kolega.

Občanští demokraté volili vedení pražské organizace. Novým předsedou se stal 1. místopředseda Tomáš Portlík, který ve funkci nahradil Filipa Humplíka. Ve volbě dostal 63 ze 67 možných hlasů a doslova tak deklasoval Václava Klause mladšího. Jasné je také to, že šéfka pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija bude na lednovém kongresu obhajovat post 1. místopředsedkyně strany. 

"ODS přežila klinickou smrt a dokázala se vrátit na pozici silné parlamentní strany. Věřím, že uděláme comeback a příští rok budeme vládnoucí stranou v Praze. Jsem připravený tomu dát maximum. Praha stagnuje a stává se z ní špatně spravovaný skanzen, kterému ujíždí vlak. To musíme změnit a nasměrovat ji mezi moderní evropské metropole, kam bezesporu patří. Pražská ODS na to má energii, kompetenci i profesionální tým," shrnul svoji vizi Portlík.

Kdo je Tomáš Portlík?
- místostarosta Prahy 9
- vystudoval obor mediální studia na Fakultě sociálních věd UK.
- působil v soukromých i veřejných obchodních společnostech
- jako předseda volebního štábu letos vedl kampaň pražské ODS pro volby do Poslanecké sněmovny

Je třeba chránit hodnoty

Podle Udženiji ve sněmovních volbách masivně zvítězila antisystémová hnutí. "ODS jako jediná z tradičních demokratických stran naopak dokázala svůj mandát posílit. Vnímám to jako obrovský závazek pro obranu demokratických a konzervativních hodnot, které ohrožuje zejména tichá koalice KSČM, SPD a hnutí ANO. Proto chci pokračovat ve své dosavadní práci a vážím si důvěry, kterou mi znovu dali kolegové z pražské ODS," okomentovala svou nominaci na 1. místopředsedkyni strany.

Ve vedení pražské organizace budou v následujících dvou letech pracovat zkušené i nové tváře. Regionální sněm zvolil 1. místopředsedou Jiřího Zajace. Řadovými místopředsedy se stali Jaroslava Janderová z Prahy 1, Jaroslav Míth z Prahy 4 a Vojtěch Kos z Prahy 12.

Tomáš Portlík je zkušený politik pražské ODS a místostarosta Prahy 9. Vystudoval obor mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. Působil v soukromých i veřejných obchodních společnostech. Jako předseda volebního štábu letos vedl úspěšnou kampaň pražské ODS pro volby do Poslanecké sněmovny.