Pohádky v kinech, besídky v divadlech, vánoční trhy. Co si v prosinci nenechat ujít?

Z chystané pohádky Přání k mání. Na co se můžeme ještě těšit?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V prosinci se toho každoročně děje hodně. Na náměstích se pořádají vánoční trhy, divadla uvádějí vánoční představení, do kin a televizí míří nové a nové pohádky. Co byste si neměli nechat ujít tento rok? 

Kvarteto

Nová komedie Miroslava Krobota není tak úplně vánoční, ale budete-li stromky, ozdobami a pohádkami přesyceni, je to určitě dobrá volba. Miroslav Krobot je známým hercem a divadelním režisérem a od roku 2014, kdy světlo světa spatřil jeho první celovečerák, Díra u Hanušovic, také režisérem filmovým. Druhý Krobotův film byl natáčen v Olomouci a sleduje čtveřici hudebníků, interpretů současné hudby, a úsměvné peripetie jejich soužití. Více si o filmu Kvarteto můžete přečíst zde.

Trhy

A teď už něco vánočnějšího. Vánoční trhy jsou ideálním místem, kde nasát tu správnou sváteční atmosféru. Nejznámější a nejhonosnější vánoční trhy naleznete samozřejmě v Praze. Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí jsou vyhlášené a sjíždějí se na ně i zahraniční turisti. Pokud jste pro něco umírněnějšího, doporučujeme trhy na náměstí Míru, ty jsou specifické tím, že se nad náměstím Míru tyčí novogotický kostel svaté Ludmily, jenž značně zintenzivňuje majestátnost prostoru. Pokud nechcete jezdit na trhy do Prahy, neměli byste šlápnout vedle při návštěvě Kolína. Kladno pak nabízí mnoho doprovodných akcí spojených s adventem (pro více informací navštivte naši rubriku Kam za čím). Samozřejmě nelze též nezmínit, že jednou z možností, jak ideálně strávit některou z adventních sobot nebo nedělí, je vyrazit za vánočními trhy za hranice. V takovém případě doporučujeme dobře dostupné Drážďany či Vídeň.

Vánoční trhy jsou ideálním místem, kde nasát tu správnou sváteční atmosféru.

Kašparova sláva vánoční v Divadle v Celetné

Už třináctým rokem hrají v Divadle v Celetné speciální vánoční představení, v němž se zpívá a tančí a v němž se Děti z Bullerbynu potkávají s Kubulou a Kubou Kubikulou. Hraje se hned několikrát, ale lístky většinou hodně rychle mizí, takže si je radši pořiďte, než bude pozdě. Na představení samozřejmě můžete vzít i děti, pro ně je navíc připraveno několik speciálně upravených představení (v programu jsou nadepsány For Bambini), v nichž, jak slibuje anotace, se budou hercům pod nohama plést jejich vlastní ratolesti jako ovečky.

Přání k mání a další pohádky

Kdo by si dovedl představit Vánoce bez pohádek? Na jaké se můžeme těšit letos kromě těch tradičních, jakými jsou Tři oříšky pro Popelku nebo třeba Anděl Páně? Například na snímek Anděl Páně 2 Jiřího Stracha, jenž v loňském roce zaznamenal nebývalý úspěch, když se na něj do kin přišlo podívat přes milion diváků. Letos by jej měla vysílat Česká televize. V její produkci vznikla navíc nová pohádka s názvem Přání k mání. Už obsazení tohoto snímku slibuje, že se nebude jednat o film "na jedno použití". Martin Myšička, Jitka Čvančarová či Milan Štaindler se potkají v poetickém příběhu o několika podobách lásky, v nichž se tu více tu méně objevují kouzla a magie. Kdo má raději zahraniční snímky, určitě se může uchýlit k tak kultovním kusům, jakými jsou například Ukradené Vánoce Tima Burtona, Shrek nebo třeba (jakkoliv to není tak docela pohádka) Láska nebeská.

Kniha smíchu a zapomnění – a další knihy

Knihy jsou oblíbeným vánočním dárkem. Letos máme to štěstí, že se nám před Vánoci sešlo mnoho skvělých a dlouho očekávaných titulů. Na Knihu smíchu a zapomnění Milana Kundery jsme například čekali přes čtyřicet let. Komu je příjemnější užít si vánoční pohodu doma, nejeden večer si může dobrou knihou zpříjemnit. O tom, jaké tituly byste o Vánocích neměli minout, připravujeme speciální článek. Očekávejte jej v průběhu příštího týdne.