Malý krok pro české školství, velký pro Kamenný Přívoz. Původně zatopená škola je hotová

Základní škola v Kamenném Přivozu prošla rekonstrukcí, konkrétní změny najdete v našem článku
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Rekonstrukce základní školy v Kamenném Přívoze rozhodně nebyla snadnou misí. Během ní se totiž objevily také nečekané komplikace a v jednu chvíli už to vypadalo, že se celý projekt odpíská. Co přesně se stalo, jaké byly náklady a kdy se konalo slavnostní otevření dveří?

Vytvořit zázemí pro školní stravování a rozšířit kapacitu bylo cílem rekonstrukce základní školy v Kamenném Přívoze. Realizace přestavby nakonec vyšla na zhruba 14 milionů korun, více než polovinu ale hradila dotace z ministerstva školství, zbytek však jde z vlastních zdrojů obce.

Minulost základní školy v Kamenném Přívoze se začala psát v roce 1863. V její budově č.p. 53, kde je nová školní kuchyně s jídelnou, v současné době sídlí základní škola pro 1. až 5. ročník. Žáci druhého stupně spádově patří do Základní školy Krhanice.

Podle ředitelky Základní školy a mateřské školy Kamenný Přívoz, p. o., Hany Šmídové nebyla přestavba přívozské školy ve srovnání s mnohými projekty modernizace velkých škol v okolí nijak impozantní. "S humorem řečeno je to malý krok pro historii školství v České republice, ale velký krok v rozvoji školství v Kamenném Přívoze," řekla.

Za nejdůležitější považuje zejména vybudování školní kuchyně s jídelnou, která byla desítky let v provizorním provozu v pronajatém objektu. Celá přestavba proto směřovala zejména k vyřešení problematiky školního stravování. Bonusem pak bylo vybudování dvou nových kmenových učeben, což umožnilo zvýšit kapacitu školy o třetinu na 80 žáků. "Tento počet odpovídá spádové oblasti a zájmu rodičů o naší malotřídní školu," dodala ředitelka.

Kamenný Přívoz leží v okrese Praha-západ a patří mezi vyhledávané rekreační oblasti. Žije v něm asi 1 400 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1310. Za druhé světové války se levobřežní část vsi stala součástí vojenského cvičiště SS a její obyvatelé se museli vystěhovat. V Kamenném Přívoze se narodil spisovatel Jan Morávek (1888–1958), který objevil kraj kolem řeky Sázavy a jeho rázovité obyvatele pro širší veřejnost.

Důležitá historická událost

Modernizaci školy považuje za stěžejní pro celou obec i její starosta Prokop Mašek. "Každá dobrá vesnice má hospodu, kostel a školu. Hospod tu máme několik, kostel máme taky a dnes tu máme i hezkou školu," řekl s úsměvem. Přívozská škola podle něj není moc velká a nikdy ani nebude, a to s ohledem na nedostatek místa v obci.

Starosta připomněl, že rekonstrukce začala letos v červnu a skončila v říjnu. Neobešla se bez problémů, třeba v podobě dešťů, které promáčely budovu v době, kdy byla bez střechy. Všechno se ale ve spolupráci s dodavatelskou firmou HOSS a.s. podařilo vyřešit.

Slavnostní otevření školy, spojené se dnem otevřených dveří, se konalo 23. listopadu a zpestřily ho písničky v podání přívozských školáků. A co během svého vystoupení popřáli své nové škole? Aby se v ní všem líbilo, aby se tam nikdo nehádal, aby byli všichni kamarádi, aby tam byly květiny a zvířátka, aby se všichni měli rádi.