Co nejméně vystresované děti? V benešovské nemocnici našli recept

Nový kabát oddělení by měl děti co nejméně stresovat. Podívejte se, jak to v benešovské nemocnici nyní vypadá
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Dětské oddělení benešovské nemocnice se dočkalo zdárného konce své rekonstrukce a slavnostního otevření. Malým pacientům se bude snad stonat o něco lépe. Podívejte se do fotogalerie, jak dětské oddělené vyzdobili.

Rekonstrukce prostor pro přestěhování dětského oddělení ze 4. do 5. patra interního pavilonu se vyšplhala na necelých 20 milionů korun. Ty Nemocnici Rudolfa a Stefanie poskytl z dotace její majoritní vlastník, tedy Středočeský kraj.

"Je skvělé vidět konkrétní realizaci a dopad investic, které kraj vyčleňuje a poskytuje na různé projekty. Obzvláště, když jde o takovýto smysluplný projekt vedoucí k zlepšení poskytované zdravotní péče," usmívala se radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová. Zároveň uznala, že na dětském oddělení benešovské nemocnice je dlouhodobě poskytovaná péče na vysoké úrovni včetně přístupu personálu.

Na zrekonstruované dětské oddělení se může přijít podívat i veřejnost, a to 4. prosince od 10:00 do 16:00 hod., kdy proběhne Den otevřených dveří.

Chybělo kvalitní zázemí

Doteď však chybělo kvalitní zázemí nejen pro zaměstnance nemocnice, ale také malé pacienty a jejich doprovod. "Děti bývají často z pobytu v nemocnici vystresované. Když je ale prostředí přívětivé a krásné jako nyní, je to mnohem lepší pro všechny – jak pro děti, tak jejich rodiče, které je doprovázejí," doplnila Němcová.

Dětské oddělení dostalo zcela nový vzhled, který malí pacienti i jejich rodiče určitě uvítají. Veselé pastelové barvičky, krásné obrázky na zdech, nový nábytek a nové herní prvky. Interiér nese název "Na palubě" a jeho realizace byla provedena ve spolupráci s Nadací Archa Chantal. "Téma paluby, které jsme zde použili, evokuje, že jdete po palubě (chodbě) vidíte krajinu, díváte se jako ven z lodě, kulatými okýnky do kajut (pokojů). Při práci na designu bylo úžasné, že se zapojili všichni z oddělení i managementu, že začali tímto projektem žít a spolupracovali s radostí. Stala se z nás taková rodina," prozradil architekt Nadace Archa Petr Kolář.

Nový vzhled si pochvaloval i Doktor Klaun, který už se moc těší, jak bude na dětském oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie opět rozdávat radost malým pacientům a spolupracovat na projektu Nebojte se nemocnice.

Nové je i zařízení pokojů

Kapacita oddělení po jeho rekonstrukci se nijak nezměnila a oddělení stále nabízí dvacet standardních lůžek, které jsou rozděleny na dvě části. První část s dvou a třílůžkovými pokoji pro děti bez doprovodu a druhá s jednolůžkovými pokoji a jedním dvoulůžkovým pro děti s doprovodem. Samozřejmostí je část JIP se čtyřmi lůžky.

"Nově jsou na všech pokojích sociální zařízení a televizory. Pokoje jsou navíc mnohem prostornější a útulnější. Pokoje určené pro děti s doprovodem jsou navíc vybaveny ledničkou. Všechno vybavení je zcela nové a celkově oddělení konečně dostalo vzhled poplatný dětskému oddělení, které teď působí moc hezkým a veselým dojmem," dodal primář dětského oddělení MUDr. Michael Richter.