Města modernizují kamerové systémy: Pomáhají s odhalováním lumpáren, nebo nás omezují?

Někdy se ale hodí, když před domem kamery odhalí zloděje, který se nám pokouší vykrást auto
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kamery na nás číhají na každém kroku. Ve městech monitorují provoz, ale sledují i veřejná prostranství a temné kouty. Má smysl mít pod kontrolou čím dál tím větší prostory? Na kolik vůbec přijde kamerový systém? A pomáhá objasnit trestnou činnost? Za jakou cenu?
 

Někdo na ně nedá dopustit, jiný je rád, že nad "jeho" bezpečností bdí kamerový systém takřka na každém kroku ve městech, na silnicích a dálnicích, ale i na úřadech. Zkrátka všude. V poslední době města regionu investují nebo investovala nemalé peníze do modernizace a rozšíření kamerových systémů.

Na ulici aby se člověk bál podrbat

Názory lidí na sledování se různí. "Mě docela štve, že dneska se o mém pohybu ví všechno. Podle mobilu si zjistí, kde se pohybuji, a na ulici už se pomalu člověk bojí podrbat, aby se tomu někde za monitorem někdo posmíval," říká Pavel Šimáček z Příbrami, jemuž se rozhodně nelíbí, že je všude sledován, včetně toho, že v autě sundá ruce z volantu a sáhne po svačině. "Vše může být kdykoliv použito proti vám. A to se mi příčí," dodal Příbramák.

Sledování veřejných porostor naopak vítá paní Jarmila z Kladenska. "Ono, když vám někdo v rušné ulici nenápadně vytáhne z kabelky peněženku s penězi na nákup dárku pro vnuka k narozeninám, jsem pro, ať tyto šmejdy kamery vidí," myslí si v nedávné minulosti okradená žena, ale dodává, že ji někdy vadí spíše kamery na silnicích. "Když se někdy zapomenete a přišlápnete trochu plynový pedál u auta, hned platíte pokutu. To mi přijde jako buzerace. Přitom mimo města, kde někteří jezdí jako šílenci, tak jsou v podstatě nepostižitelní," doplnila.

Protože kamerové systémy byly ve městech spuštěny už někdy pomalu před dvaceti roky, města investují další peníze do modernizací či rozšiřování kamer. Jak je to v některých městech regionu?

V Berouně je 14 monitorovacích míst

Tak například v Berouně zajišťuje podobně jako v jiných městech kamerový systém městská policie. Dozorčí služba sedí u monitoru je 24 hodin denně. V případě potřeby na problematické místo posílá strážníky. Díky kamerovému systému se v Berouně podařilo dopadnout například pachatele trestných činů, zabránit ničení majetku a podobně. V Berouně je celkem 14 monitorovaných míst, jedná se převážně o centrum města, dále sídliště a oblast nádraží. "Poslední modernizace se uskutečnila před dvěma měsíci, kdy se revitalizovaly dva monitorovací body, aby vyhovovaly požadavkům," uvedl velitel Městské policie Beroun Alexandr Scherber.

Kamery zachránily ovečku z betlému

Beroun má před radnicí od roku 2006 instalovaný v průběhu adventu dřevěný vyřezávaný betlém. "Jednou si strážník, který dohlížel na kamerový systém, všiml, že skupina mladých lidí překonala ohradu kolem betlému a vzala dřevěnou ovečku. Strážník okamžitě kontaktoval hlídku, která vyjela na místo. Skupinka mezitím nasedla do auta a chtěla z náměstí odjet. V ulici vedoucí z náměstí ale hlídka vozilo zastavila a ovečku zachránila. Během chvíle se tak podařilo dřevěnou figurku vrátit na své místo," popsala využití kamerového systému v Berouně mluvčí radnice Petra Lišková.

Stávající kamerové body jsou nově osazovány výkonnými otočnými bezpečnostními IP kamerami, které zachycují vysoce kvalitní video HD 1080p. „Při plné snímkové frekvenci a výkonným třicetinásobným optickým zoomem umožňují hloubkové zkoumání konkrétních oblastí v jakémkoliv směru pohledu nebo světelných podmínkách,“ vysvětlila velitelka Městské policie Příbram Jaroslava Vodičková s doplněním, že kamery jsou vybaveny novou technologii laserového ostření, které umí zaměřit na objekty bez ohledu na úroveň osvětlení. 

Příbram utratí za kamery až šest milionů

V průběhu prosince bude dokončena modernizace městského dohlížecího kamerového systému v Příbrami. Obnovu zahájila Městská policie Příbram před dvěma lety. Cílem této první etapy bylo zmodernizovat nejen dohledové centrum na operačním středisku městské policie, ale hlavně vyměnit celou technologii kamerového systému. 

"Do nově zbudovaného dohledového centra v budově městské policie na náměstí T. G. Masaryka budou bezdrátovým přenosem dodávány informace z 18 nových kamer s vysokým rozlišením. Předpokládané konečné celkové náklady na vybudování celého systému se odhadují na částku mezi 5 až 6 miliony korun," sdělila mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Přečte značku auta na stovky metrů

Modernizace systému přinese strážníkům a potažmo pak státní policii detailnější informace. "Rozlišovací schopnosti kamer umožňují díky mnohonásobnému přiblížení přečíst registrační značku, a to i za zhoršených viditelných podmínek, na několik set metrů," uvedl starosta města Příbrami Jindřich Vařeka.

Nově vybudovaný systém bude sloužit nejen pro strážníky městské policie, ale i pro policisty Policie ČR, kteří budou mít možnost nahlížení a vstupu do tohoto systému. "Po dokončení modernizace očekáváme zvýšení počtu dokázaných a objasněných přestupků či trestných činů a také rychlejší reakce na aktuální dění na území města,“ uvedl dále z pohledu kontroly a zajištění bezpečnosti obyvatel Příbrami starosta a doplnil, že v příštím roce by měl být systém kamerových bodů postupně rozšířen do dalších částí města.  Městský dohlížecí kamerový systém vznikl ve městě Příbram již v roce 1999, kdy byly první analogové kamery osazeny na nejvíce frekventovaných částech města.

Kamery odhalily zloděje

Jednou za čas se podaří díky kamerám zabránit trestnému činu či dopadnout přímo nějakého pachatele. V Dobříši třeba kamerový systém odhaluje ty, kteří zakládají černé skládky. V Sedlčanech díky kamerám objasnili dopravní policisté příčiny nehod.

Kamerový systém napomohl například k dopadení zloděje, který se pokusil vykrást v noci automobil zaparkovaný v jedné z příbramských ulic. Vzal si na to i paruku, ale to mu nepomohlo. Strážníci si na záznamu z kamer všimli, že neznámý muž stojí u vozidla značky Škoda Octavia a po chvíli u něj rozbíjí sklo zadních dveří, vniká do auta a prohledává ho. Sice nic neukradl, ale za chvíli skončil v poutech a pak ve vězení. Na svědomí měl totiž v minulosti další trestnou činnost.

Kladno hlídají desítky kamer

V městském kamerovém dohlížecím systému v Kladně obsluhují 39 kamer, dále je k dispozici 20 statických kamer. O nový kamerový bod v ulici Václava Rabase se systém rozrostl na začátku listopadu. Kamera tohoto typu je první na Kladně. Je ideální pro monitorování rozsáhlých otevřených prostor, její zorné pole totiž obsáhne 360°.

"I když operátor sleduje jednu část ulice, kamera mezi tím nahrává obraz i mimo právě toto sledované místo, které není v tu chvíli v zorném poli operátora. Nadále monitorujeme situaci ve městě a v případě potřeby jsme připraveni v budoucnu počet kamerových bodů dále rozšiřovat. Aktuálně modernizujeme operační středisko Městské policie Kladno. Nově budeme vybaveni moderní video stěnou, která umožňuje operátorovi mnohem lepší monitorování záznamů kamerového systému," uvedla mluvčí Lenka Růžková.