Ústní myš nebo vozík Free: Pomocníci, kteří usnadňují život postiženým

Aplikace záchranka je výrazným pomocníkem. Co dalšího mohou hendikepovaná využívat?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Věda i technika jdou neustále kupředu. Díky jejich rozvoji se také lidem s různým zdravotním postižením výrazně usnadňuje život. Například studentům umožňuje věnovat se oboru, který si vybrali. Něco podobného nebylo ještě před pár lety vůbec možné.

Představa, že se třeba s postižením horních končetin věnujete grafice, byla ještě nedávno z říše sci-fi. Dnes už je to díky technologickým a IT vychytávkám možné, dokonce se to stává zcela běžné. Jakých pět nových nebo inovovaných pomocníků usnadňuje každodenní život?

Ústní myš

Ústní myš MouthMouse Intelligent je pomůcka, která výrazně usnadňuje život lidem s plegií horních končetin. Lze ji ovládat ústy, jazykem, mimikou i dotykem. S pomocí ústní myši se můžete propojit s počítačem, mobilem nebo tabletem a také dálkově ovládat televizi, DVD, rádio, klimatizaci, větrák, topení nebo dveře. V ovládacím modulu je rovněž zakomponovaný mikrofon a dá se spojit se zařízeními pomocí Bluetooth a WiFi, k dispozici je i herní režim a mód kniha.

Česká asociace paraplegiků vybavila letos těmito pomůckami spinální a spinálně rehabilitační jednotky po celém Česku. Díky tomu mohou pacienti s postižením horních končetin ovládat náhradním způsobem počítač, tablet nebo telefon a některé vybavení pokojů (lampička, televize, zvonek na sestru a další).

Vozík Free

Revoluční vozík je postaven na moderní samobalanční technologii, kterou používají známé osobní transportéry Segway a Ninebot. Díky této unikátní technologii jezdí jen na dvou kolech. Bez problémů tak překonává i ty nejnáročnější terény, jakými jsou chodníky s dlažebními kostkami, trávníky, lesní cesty či pláže.

Snadno se ovládá a uživateli umožňuje mít při jízdě volné ruce. Výborně manévruje v úzkých prostorech i v exteriéru. Vhodný je především pro paraplegiky, kvadruplegiky, lidi s RS, DMO, ALS a jinými onemocněními omezujícími pohyb.

Znakovka 

Mobilní aplikace Znakujte s námi je vítanou novinkou v rodinách, kde rodiče komunikují se svými sluchově postiženými dětmi. Znakování ale rozšiřuje i možnosti komunikace se slyšícími miminky. Tato komplexní aplikace obsahuje celou řadu edukačních videí a tři základní módy. Prvním z nich je slovník se všemi slovíčky i větami a snadným hledáním.

Nejdůležitější součástí Znakovky je ale výuka, která je členěná do tematických lekcí a šesti stupňů obtížnosti. Své pokroky můžete sledovat díky třetímu základnímu módu – kvízům.  Aplikaci si můžete stáhnout zcela zdarma.

Záchranka 

Další mobilní aplikací, která lidem usnadňuje a často také zachraňuje život, je záchranka. Tato aplikace v případě nouze jednoduchým způsobem kontaktuje Zdravotnickou záchrannou službu. Zároveň záchranářům odesílá přesnou polohu a další užitečné informace, které slouží pro rychlejší záchranu. Spuštění tísňového hovoru je velmi jednoduché – stačí dlouze přidržet nouzové tlačítko a hovor bude i s informací o přesné poloze přesměrován na linku 155.

Aplikace byla plně upravena pro neslyšící a nevidomé, kterým již více než rok pomáhá. Novinkou bude napojení na Horskou službu, což je pomoc, kterou ocení lyžaři a turisté v nesnázích. Současně bude zdravotnická záchranná služba schopna neslyšícím odesílat potvrzení o přijetí jejich nouzového volání formou SMS.

Teiresiás 

Středisko Teiresiás nabízí pomoc studentům se specifickými nároky v rámci Masarykovy univerzity. Pomáhá lidem s postižením smyslovým, zrakovým, sluchovým a pohybovým. Teiresiás usnadňuje výuku také studentům se specifickými poruchami učení, psychickými obtížemi a chronickými onemocněními. Teiresiás zajišťuje kurzy doplňující nebo nahrazující řádnou výuku a kurzy celoživotního vzdělávání. Všechny kurzy probíhají ve výukových prostorách MU, které jsou určeny studentům s postižením.

Jedním ze základních pilířů pomoci postiženým studentům je také studijní poradenství, které slouží především k organizačnímu zajištění studia studentů s postižením od zápisu do studia až po jeho ukončení. Mezi další služby, které Teiresiás studentům obstarává, patří zajištění vhodných technologií potřebných pro zpřístupnění výuky studentů s postižením, tlumočnický nebo přepisovatelský servis a v neposlední řadě také osobní asistence a nácvik prostorové orientace. V současné době využívá služeb Střediska Teiresiás zhruba 500 studentů.