Rty jako detektor zdraví. Co všechno z nich lze poznat?

Krásné a smyslné rty, někdy ale tak nevypadají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Známe všechny ty vyrážky, opary nebo jen prasklé koutky. Co ale způsobuje vadu na kráse vašich líbezných rtů? No, může to klidně být i pořádně vážná a nepříjemná nemoc.

Suché nebo popraskané rty se mohou ve finále projevit nemocí, jako je cukrovka, Crohnova choroba nebo také "pouze" opar. Je samozřejmě možné, že je vysuší velmi teplé nebo naopak příliš studené počasí, pokud ale příznaky přetrvávají delší dobu, pak by se nad tím každý z nás měl pořádně zamyslet.

Opary a loupání kůže

Tady může být nasnadě problém se špatnou životosprávou. Taková nevhodná strava, nedostatek spánku nebo stres jsou velmi často spouštěči ohnisek oparů. Kdo s nimi nemá problém, tak má trable s kůží rtů, která se začne odlupovat a z toho následně vznikají bolestivé praskliny.

Řešení je přitom vcelku jednoduché. Stačí něco málo udělat s vlastní životosprávou. Bezesporu hodně pomůže, když se vyvarujete potravin, které jsou bohaté na aminokyseliny, na mysli máme ty, které se nazývají arginin. Ty nalezneme třeba v arašídech, kešu oříšcích, čokoládě, cole nebo pivě.

Popraskané rty

Něčím podobným trpí mnoho lidí, ale přitom to neznamená nic vážnějšího, nanejvýš anemii. Nic konkrétního neavizují ani bolestivé prasklinky v koutcích úst. Na ně totiž většinou zabere, když zvýšíte příjem vitamínu B.

Trable se ale mohou vyskytnout v případě, že příznaky přetrvávají delší dobu, v ojedinělých případech totiž může jít i o cukrovku. Jak stoupá hladina cukru v krvi, tak se tím totiž stimuluje růst plísní, které mohou napadnout rty a následně z toho může vzniknout jejich popraskání.

Rty bez známky citlivosti

Znecitlivění nebo brnění rtů, ještě k tomu, když jdou ruku v ruce s otoky, mohou být příznakem závažné alergie na potraviny nebo chemikálie. Lékaři pro to mají označení angioedém nebo také podkožní otok. Vzniká tím způsobem, že tělo do krve uvolňuje velké množství hormonu histamin, a tím pak přehnaně reaguje imunitní systém.

Pálení rtů

Tento problém v oblasti vašich úst může jít klidně ruku v ruce s nepříjemným herpesem, který způsobuje opary. Do 24 hodin se začnou objevovat bolestivé puchýřky na rtech a také kolem nich. Po několika dalších dnech pak mohou prasknout a následně se stávají nakažlivými.

Nikdy se jich tudíž nedotýkejte, vyvarujte se v tomto ohledu líbání a nepůjčujte si ani s nikým rtěnku. Nejhorší na tom je, že pokud jednou tento vir dostanete, pak už se ho do konce života nezbavíte. Velmi rád se totiž vrací.

Oteklé rty

Je známo, že Crohnova nemoc postihuje střeva, její projev se ovšem občas může odrazit i na ústech nebo rtech. Nemoc může u cca 10 % případů způsobit nepříjemné otoky v různých částech těla, a to včetně těch, které se nachází na ústech nebo kolem nich. V tomto případě doporučujeme neváhat ani minutu a navštívit odborníka.

Vyrážka na rtech

Vyrážka kolem okraje úst bývá velmi často důsledkem suché kůže. Tento jev se stane v případě, že si třeba příliš často olizujete rty. Úplně stačí se v tomto případě zbavit podobného zlozvyku a doléčit následně několik dní postižené místo mastí s jednoprocentním podílem hydrokortizonu. Příčinou ale může být i ekzém, ovšem není to příliš časté.

Zmodralé rty

Modrá kůže kolem rtů může signalizovat i to, že máte nedostatek kyslíku. A to je samozřejmě značný problém. U dětí se klidně může jednat o příznak záškrtu nebo respiračního onemocnění, které provází krajně nepříjemný dávivý kašel.

U dospělých jsou modré rty velmi často předzvěstí nedostatečné činnosti srdce. Tomu se totiž v tomto případě nedaří pumpovat okysličenou krev do všech částí těla. Projevuje se to proto například u lidí, kteří mají problémy s chronickým srdečním selháním.