POČASÍ: V noci bude přituhovat, sníh by mohl napadnout i v nížinách

První sníh se může objevit i v nižších polohách
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Těšíte se na první sníh a nebydlíte přitom na horách? Pak se možná dočkáte už na startu následujícího týdne. Ten bude hodně chladný, v noci se budou teploty držet okolo nuly a velmi často se dostanou i pod bod mrazu.

Celý týden bude mít hodně společného. Hlavní pak bude pohled na nebe, který nebude příliš atraktivní. Začátek posledního měsíce v roce bude totiž ve znamení oblačnosti - bude zataženo a očekávají se srážky, přičemž i v nižší polohách budou smíšené, tudíž déšť v kombinaci se sněhem.

Situace nahrává milovníkům sněhu

Výběžek vyššího tlaku vzduchu, který zasahuje i k nám, od západu zeslábne. Z kraje týdne k nám bude postupovat od severozápadu okludující frontální systém. V dalších dnech se pak bude ze západní do jižní Evropy rozšiřovat tlaková výše.

Je-li prosinec deštivý, mírný a proměnlivý, není se kruté zimy třeba báti.

Kolem ní bude k východu postupovat teplá fronta a svým jižním okrajem ovlivní počasí i na našem území. V pátek začne ze západní do střední Evropy naopak postupovat brázda nízkého tlaku vzduchu a s ní spojená zvlněná studená fronta, která bude pozvolna přecházet přes naše území k východu.

Hned v pondělí se v noci očekávají teploty -1 až -5 °C, při sněhové pokrývce dokonce až -9 °C. Denní maxima pak budou těsně nad nulou. Od úterý přijde menší oteplení, které by mohlo znamenat, že se v noci dostanou teploty i nad bod mrazu. Stále ale bude velmi chladno a ani přes den nebude možné ven vyjít bez péřovky. Teploty totiž dosáhnou maximálně 6 °C.

Denní teploty se budou držet těsně nad nulou až do závěru týdne. Během víkendu se pak očekává zvýšená oblačnost, hodně srážek, přičemž se i do středních poloh dostane sníh. Objevit se může i nepříjemný vítr, a to ve formě nárazů až do rychlosti 15 m/s.