Běhat v zimě mohou i začátečníci. Nepřehánějte to s oblečením

Běhat se dá i v zimě, když se na to člověk dobře připraví
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud jste se rozhodli koncem léta chodit pravidelně běhat, rozhodně nemusíte podobnou challenge vzhledem k chladnému počasí ukončit. Tenisky do skříně patří, až když si to sami určíte. Čeho v zimě při běhu držet a na co si dát naopak pozor?

Zapomeňte na nesmysly, které hlásají, že se venku během mrazů nedá běhat. Opak je totiž pravdou, tento typ sportu totiž můžete provozovat klidně i v době, kdy je venku deset stupňů pod bodem mrazu. Stačí jen dodržovat pár základních pravidel a proběhnete zimou do jara jako nic.

Pokud fouká vítr, začněte s během s mírnějším tempem. Při protivětru totiž organismus potřebuje o šest procent kyslíku více než jindy.

Základem každého musí být bezesporu důkladná rozcvička, a to i v případě, že je venku teplo. Svaly je totiž nezbytně nutné zahřát, abyste předešli úrazům. Zkuste například kroužení v kloubech nebo poskakování či protažení jednotlivých svalů, hlavně pak v oblasti dolních končetin. Až po podobně důkladné rozvičce je teprve možné opravdu vyběhnout ven.

Oblečení a obuv

Běh je v zimě samozřejmě na oblečení daleko náročnější. Je třeba se "zabalit" tak, aby vám nebyla ani zima, ale zase ani příliš teplo. Běžcům se obecně osvědčilo natáhnout na sebe více vrstev - tričko s dlouhým rukávem, rolák, mikinu a až na to větrovku.

Všechno by v ideálním případě mělo být vyrobené z funkčního materiálu. To znamená, že vaše oblečení by mělo odvádět vlhkost z těla a díky tomu rychle schnout. Hlavně nohy si dobře zabalte. Lepší než ponožky jsou bezesporu podkolenky nebo dlouhé elastické nohavice též z funkčního materiálu a také šušťáky. Samozřejmostí je také čepice a nebo alespoň čelenka na uši a rukavice.

Rozhodně by vám neměla být zima ani během prvních minut, kdy vyjdete ven. Spoléhat se na to, že se při samotném běhu zahřejete, rozhodně není příliš rozumné. Běžce to následně svádí přepálit tempo hned na začátku.

Tempo se musí upravit

Platí tu jednoduchá zásada, že se v zimě běhá pomaleji. Sbírají se spíše kilometry než časové rekordy. Chlad totiž obírá tělo o množství energie, také je potřeba více se soustředit na kluzký terén a hlavně je třeba co nejvíce dýchat nosem. Právě tyto tři skutečnosti jsou samozřejmě jen těžko slučitelné s rychlým během.

Doběhnout neznamená, že trénink skončil. Závěrečnou fází je strečing, který by měl trvat alespoň deset minut. Následně pak přichází na řadu relax v teplé sprše.

Samotné dýchání nosem je v zimě potřebné proto, že se v nose studený vzduch alespoň trochu zahřeje. Při dýchání ústy se dostane do plic příliš studený vzduch, díky čemuž se zvyšuje riziko onemocnění.

Každý, kdo běhá, tak moc dobře ví, že při rychlém běhu si s dvěmi nosními dírkami na dýchání jednoduše nevystačí. Proto je v zimě nutné tempo zpomalit na to, které spolehlivě udýcháte jen nosem, dobrou alternativou může být také to, že si kolem úst uvážete šálu nebo šátek.

Terén

I v zimě se dá běhat po suchých chodnících, ale častěji je terén mokrý nebo klouzavý. Je proto lepší mít speciální nepromokavé tenisky než mrznout v mokrých botách. Vyhnout se podklouznutí se dá díky speciálním teniskám s hlubším dezénem a nebo návleky na teniskách. Osvědčené jsou také gumové boty s titanovými klíny.

Speciální nástrahou mohou být tmavé kouty v parku, kam obvykle chodíte běhat. Hlavně ženy by si pak měly hledat raději jinou, lépe osvětlenou trasu. Ani muži by ale neměli běhat potmě, přičemž nejde ani tak o možnost přepadení. Spíše jde o to, že se může objevit nějaká nečekaná jáma nebo led. Úplnou samozřejmostí musí být reflexní prvky, a to hlavně v případě, že trasa vede i po cestě, kde jezdí auta.