Jak se stát králem sociálních sítí? Naučte se fotit jídlo

Naaranžovat, dobré světlo a šup! Hned s tím na sociální sítě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná jste tomu propadli také. Jste v restauraci a dáváte si něco dobrého. Nebo jste si doma připravili delikatesu? A ta dobrota, ať už je to jídlo nebo pití, ideálně i dobře vypadá. Napadne vás, pochlubím se s tím na sociálních sítích. Ale jak na to, aby fotka vypadala dokonale a všichni vám záviděli?

Musí to být dokonalé, jinak nebudete za hvězdu! Pořídíte tedy fotku dobrůtky, ale nevypadá to stejně jako ty krásné facebookové a instagramové fotky, které se na nás valí ze všech stran? Máme pro vás pár tipů, díky kterým budou vaše fotky vypadat naprosto báječně! Stačí pár kroků a šup s tím online.

Dobré světlo je základ

Někdy nemáte na výběr, to chápeme (například v restauraci). Ale pokud to jde, vyfoťte jídlo na denním světle, stačí u okna. Pokud svítí sluníčko, zkuste si pohrát s jeho paprsky. Na denním světle zkrátka všechno vypadá lépe než pod zářivkami. Tak jako tak si však během focení hlídejte stíny. 

V jednoduchosti je krása. Ale někdy fotce prospěje, když necháte vedle talíře naaranžované nepoužité příbory, čerstvou květinu nebo například sklenici s vínem. Stále však mějte na paměti, že čeho je moc, toho je příliš. Základem je mít vše pod kontrolou a to vlastně platí pro všechny body. Nic na snímku nesmí být náhodou, vše musí být pečlivě připravené a mít v celkové kompozici svou úlohu.

Častým "doplňkem" fotek bývají stíny telefonu v ruce. Zvlášť pokud se jedná ještě o přístroj v otevřeném pouzdře, skutečně to fotce moc nepomůže. Samozřejmě hlídejte i stíny, které za sebou nechávají další objekty. Během pořizování snímku najděte ten správný úhel. Stejně jako na stíny si však dávejte pozor také na odlesky.

Hezké pozadí nebo textura stolu

To také platí spíše pro focení mimo restauraci. Zamyslete se i nad tím, kde bude jídlo stát. Základem je jednoduchost. Talíř s jídlem vypadá krásně například na dřevě. Hezké tedy bude, když necháte ubrus ubrusem a položíte jídlo na čistý stůl. Nebo klidně na parkety, plovoucí podlahu či třeba dřevěné prkénko.

Zkuste zapomenout na svoje oblíbené prostírání s králíčkem, v jednoduchosti je krása a pro fotky s jídlem to platí dvojnásob. Vzpomeňte si na fotky jídel těch nejlepších kuchařů. Většinou jsou na čisté bílé desce. Vzorované prostírání použijte pouze ve chvíli, kdy je to vyloženě záměr a hraje dohromady společně s jídlem.

Samozřejmě není nutné jídlo fotit jen z ptačí perspektivy. Pak dbejte na pozadí, ať nikde nic zbytečně nestojí. Posouvejte skleničky, vázy, židle, slánky… Zkrátka si vyčistěte scénu. Možná se to zdá jasné, ale divili byste se, kolik fotek ve výsledku pokazí neupravené okolí talíře. Utřete nevzhledné kapky, drobky a jiné šmouhy. Dbejte na to, aby v záběru nebyly žádné zmačkané ubrousky a další zbytečnosti. Zkuste vyčistit i okraje talíře.

Zkuste najít netradiční úhel

Je jasné, že někdy, i vzhledem k okolí, vypadají nejlépe záběry shora. Snažte se však občas najít nějaký zajímavý úhel, ve kterém jídlo vyfotíte. Vždy vypadají dobře snímky, kde si fotograf hraje s různými sbíhajícími a rozbíhajícími se liniemi.

Tady to může být například směr příborů, hrany stolu a ubrousku, směr položení masa na talíři… Výsledný snímek pak bude vypadat ještě lépe. Pokud to váš chytrý telefon umožňuje, zkuste si pohrát i s hloubkou ostrosti. Tradičně je to možné u typů telefonů s dvojitým fotoaparátem.

Klíčová slova: