Z Vrchlice si dělají veřejnou skládku: Odpad tam prý vyhazuje i místní zastupitel

Údolí Vrchlice připomíná spíše skládku než příjemné místo na procházku
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Na kutnohorské radnici to momentálně pořádně vře a reálně to vypadá, že velmi rychle přijde o svého vůdce - starostu Martina Starého. Jedním z lidí, kteří se podepsali pod jeho odvolání, je také zastupitel za stranu Šance Jakub Obraz. Právě on se ale prý ke Kutné Hoře nechová zrovna ukázkově. Jakým způsobem již roky zatěžuje přírodu?

To, že kutnohorská radnice netáhne za jeden provaz, je poměrně dlouhodobým problémem, pomyslná špička ledovce se ovšem objevuje právě v těchto dnech. Příští týden se totiž bude hlasovat o odvolání současného starosty města Martina Starého a je jasné, že šance na to, aby svoje volební období nedokončil, je poměrně velká.

Hodně se do jeho práce obouval především zastupitel Jakub Obraz, který na radnici reprezentuje stranu Šance. "Starosta jednoduše není dlouhodobě schopen vést město k prospěchu, skáče z jednoho projektu na druhý. Některé se mu podařilo realizovat, ale některé jsme naštěstí dokázali zastavit. Do konce volebního období zbývá sedm měsíců a ještě stojí za to, aby se něco změnilo," vysvětlil nám důvody svého podpisu pod odvolací list.

Tance kolem Vlašského dvora

Obraz si v minulosti v rozhovoru pro ČtiDoma.cz stěžoval o průběhu projektu revitalizace Vlašského dvora. Potvrdil nám, že ho navštěvovali obyvatelé a nechápali, že park stále není otevřený. Podle jeho slov do něj ale lidé chodili i tak, přičemž se jednalo o prostor, který nebyl uklizený a bezpečností také zrovna neoplýval. Když následně došlo k úrazu, Obraz to nechtěl nechat jen tak.

Zastupitel Šance se snažil zjišťovat informace, proč se celá věc táhne. Ale další členové zastupitelstva prý jen mlžili a vše odsouvali na neurčito. Park se ale nakonec přej jen na konci letočních letních prázdnin otevřel.

"Stále se oficálně jednalo o stavbu, otevřít jsme proto nemohli. A to, že do lokality vstupovali lidé bez dovolení, to my neovlivníme. Když jsem navrhoval, aby se do Vlašského dvora pořídil kamerový systém, tak mi to opozice shodila," vysvětlil nám starosta Martin Starý.

Vrchlice je část města Kutná Hora, která se nachází na jihu města. Protéká tu Vrchlice. Je zde evidováno 112 adres. Trvale zde žije 367 obyvatel.

Káže vodu a pije víno?

Jenomže na celé kauze je zajímavá ještě jedna věc. Jakub Obraz si na jednu stranu v minulosti stěžoval na nepořádek ve Vlašském dvoře i na možné nebezpečí pro obyvatele. Nicméně podle našich získaných informací se nejedná zrovna o člověka, který by disponoval silným citovým vztahem k přírodě.

Dostaly se k nám totiž informace a snímky, ze kterých je patrné, že se přímo u zdi jeho domu navyšuje odpad. Prý je to "práce" právě kutnohorského zastupitele, který má v jedné z nejkrásnějších částí města, Vrchlici, likvidovat listí, vlastní okrasné dřeviny, břečťan a podobný bioodpad tím, že ho jednoduše hodí přes zeď. Pohoršeni jsou samozřejmě i jeho sousedé, včetně manželů Šubrtových, kteří tam pravidelně už roky chodí na společné procházky se psem.

"Sledujeme to už nejméně tři roky, pořád je to to samé. Přibývá tam další odpad. Nechápeme to. Ve městě funguje bioopad a zahradu má dost velkou na to, aby si tam zařídil nějaký kompostér," kroutí hlavou Karel Šubrt. Na druhou stranu je faktem, že není sám, jak můžete vidět z pořízených snímků. Bioodpad do vodního koryta hází i další lidé.

Já nic, to Povodí Labe

Samozřejmě jsme oslovili i Jakuba Obraze, aby se k nařčení vyjádřil. Ten argumentoval tím, že v okamžiku, kdy člověk nesouhlasí se starostou, tak je jasné, že přijdou osobní útoky. "Využíváme popelnici, klasickou hnědou na svoz bioodpadu. Posečenou trávu dáváme tam," brání se Obraz.

Navíc podle svých slov sám čas od času nazuje holínky a snaží se potok čistit i sám. Především prý od různých pet lahví a jednoduše všeho, co do potoka nepatří.

To vše by samozřejmě dávalo smysl a ukazovalo možná i na kampaň proti jeho osobě, kterou zmínil. Jenomže pouze do té doby, než jsme si promluvili se zástupcem Povodí Labe. "Dvakrát do roka probíhá v této lokalitě sekání trávy, nicméně to je vše. Břehy navíc uklízíme i od odpadků v rámci akce Ukliďme Česko. Rozhodně tudíž od nás nemohou být žádné okrasné dřeviny, břečťan nebo snad hromady listí a trávy," sdělil nám správce Povodí Labe David Komberec. Sami si tedy udělejte obrázek o tom, kde je asi pravda.

Dvoumilionová malá domů?

Na pozemku Jakuba Obraze je však ještě další zajímavá věc. Náleží k němu totiž také kamenná zeď. Ta se momentálně nachází v doslova havarijním stavu. Což by nebylo nic tak zvláštního, kdyby se právě v této lokalitě nepřipravoval rozsáhlý projekt městských opěrných zdí. Jde o to, že zdi, které jsou ve špatném stavu, budou na městské náklady opraveny, protože jim mimo jiné hrozí i zřícení do vozovky.

Dle vyjádření pana Dobroslava Vepřka z Technického oddělení, odboru investic města, se v této lokalitě připravuje rozsáhlý projekt revitalizace městských opěrných zdí, které jsou v havarijním stavu a kde už dnes hrozí zřícení části vozovky. V současné době se havarijní stav části zdí právě řeší. Celkový rozpočet připravované akce by se měl pohybovat nad 30 milionů Kč.

"Součástí oprav by měl být také úsek zdi, která je ve vlastnictví právě zastupitele Jakuba Obraze, a to v konkrétní ceně okolo 2,5 milionu korun," sdělil nám Jiří Janál, vedoucí odboru investic z kutnohorské radnice, že právě polorozpadlá zeď člena Šance pro Kutnou Horu je také součástí projektu a snaží se s ním dohodnout na spolupráci v tomto ohledu.

Jasně, může to být samozřejmě jenom náhoda. A je jen čirou spekulací, zda i snahy o odvolání starosty Starého nemohou být součástí akce, která by se mohla jmenovat třeba "šetřím vlastní peníze". Jakub Obraz jistě dobře ví, že jako zastupitel by se v takovém případě dostal do střetu zájmů. A to by přeci riskovat nechtěl. Nebo...?